Na mizo premierja Goloba predvidoma končne ugotovitve “preiskovalke” Švarc Pipan o nakupu preplačane stavbe na Litijski cesti, slednja pa tudi izstopila iz SD

1

Ministrica Švarc Pipan in njena matična stranka SD sta se v središču afere znašli po tem, ko je ministrstvo za nakup prostorov na Litijski plačalo 7,7 milijona evrov, pri čemer pa ni naročilo svoje preverbe cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, podjetnik Sebastjan Vežnaver. Slednji je zanjo leta 2019 odštel 1,7 milijona evrov.

Švarc Pipan se je v zadnjih tednih tudi sama podala v razčiščevanje okoliščin omenjenega nakupa. Zatrdila, da je bila pri nakupu zavedena, prst pa pri tem uperila tudi v nekatere uslužbence ministrstva in člane stranke, med drugim generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta, ki je s te funkcije tudi odstopil.

Ministrstvo za pravosodje pa je med drugim pridobilo tudi novo izmero stavbe na Litijski. Površina prostorov znaša 6258,3 kvadratnega metra, izhaja iz izvedeniškega mnenja geodeta Branka Kovača, kar je za več kot tisoč kvadratnih metrov več kot v pogodbi, so sporočili v ponedeljek.

S svojimi končnimi ugotovitvami bo Švarc Pipan predsednika vlade po pričakovanjih seznanila danes.

Afera pa je zatresla tudi SD, ki je možne scenarije za izhod iz politične krize v minulih dneh pretresala večkrat. Po ponedeljkovih zasedanjih več organov stranke pa so v SD sprejeli odločitev, da se aprila podajo na volilni kongres. Na čelu SD vsaj do takrat ostaja aktualna predsednica Tanja Fajon, funkcijo generalnega sekretarja pa bo po odstopu Žiberta začasno opravljal vidni član in predsednik konference SD, sicer pa tudi državni sekretar, Matevž Frangež.

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je sicer stranki SD včeraj poslala izstopno izjavo, je potrdila za STA. Za slednje se je odločila po sporu, ki je med njo in vodstvom stranke nastal ob razkritju spornega nakupa stavbe na Litijski.

Švarc Pipan se je ob današnji razpravi o poteh za izhod iz krize, ki so jo opravili v SD, oglasila tudi na Facebooku. Tam je zapisala, da verjame v socialno demokracijo, ne verjame “pa več v njeno spoštovanje znotraj – vodstva – stranke SD”.

“Pripravljena sem bila sodelovati pri prečiščenju stranke, pri njenem preporodu, opozarjala, da tako ne gre več naprej, vodstvo pozivala k samorefleksiji in internemu očiščenju spornih praks. A vabila na današnjo sejo konference SD, čeprav sem njena članica, nisem prejela. Tako kot ne vabila na sejo predsedstva, čeprav sem prav tako njegova članica. Vodstvo stranke z menoj že dva tedna ne komunicira ničesar,” je zapisala včeraj.

Dodala je, da se z izključevanjem stranke SD ne da rešiti. “Tisti, ki v socialno demokracijo verjamejo in jo tudi živijo, zaslužijo več,” je dodala.

Število komentarjev: 1
  1. alojz pravi

    Drago so pri SD plačali Švarc Pipanovo. Zelo drago.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen