V bolnišnici umrl ruski disidentski pesnik in glasni kritik Kremlja Lev Rubinstein, pred dnevi ga je povozil avto

0

Umrl je ruski pesnik Lev Rubinstein, star 76 let. Njegova hči je danes sporočila, da je umrl nekaj dni zatem, ko ga je povozil avtomobil. Rubinstein je bil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ključna osebnost sovjetske underground literarne scene, ki je kasneje protestirala proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Rubinstein velja za enega od ustanoviteljev ruskega konceptualističnega gibanja, literarne “avantgarde”, ki se je norčevala iz uradne doktrine socialističnega realizma v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja.

“Moj oče, Lev Rubinstein, je danes umrl,” je na blogu zapisala njegova hči Maria.

76-letnika je v ponedeljek med prečkanjem ulice v Moskvi zbil avtomobil, nato pa so ga v kritičnem stanju odpeljali v bolnišnico.

Po navedbah moskovske uprave za promet “voznik ni upočasnil” vožnje. Po prvih informacijah gre za voznika, ki je v 12 mesecih storil že 19 prometnih prekrškov. Preiskava dogodka še poteka.

Pesnik je ustvaril lastno zvrst, med poezijo in gledališčem, s pisanjem kratkih stavkov na kartice in branjem “pesmi z listkov” na odru. Njegova služba knjižničarja in sovjetska birokracija sta navdihnili njegove predstave, ki združujejo absurdno komedijo in improvizacijo.

Po razpadu Sovjetske zveze je pridobil sloves in njegova dela so izdajala glavna založniška podjetja. Odkrito je bil sovražen do vlade predsednika Putina, redno je protestiral proti represiji Kremlja in kršitvam človekovih pravic.

Potem ko je Putin sprožil ofenzivo v Ukrajini, je bil Rubinstein eden od znanih pisateljev, ki so podpisali javno pismo, v katerem so obsodili “kriminalno vojno” in “laži” Kremlja, še poroča AFP.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen