Tudi Vrhovno sodišče RS z zaušnico Švarc Pipanovi: Edina primerna rešitev prostorskih težav ljubljanskih sodišč je nova sodna stavba, ne pa kupovanje degradiranih nepremičnin!

0

Vrhovno sodišče je v sporočilu za javnost pojasnilo, da jih ministrstvo za pravosodje ni seznanilo z namero nakupa stavbe na Litijski cesti v Ljubljani. Menijo, da je edina primerna in ustrezna rešitev za prostorske težave vseh prvostopenjskih sodišč s sedežem v Ljubljani že dolgo načrtovana gradnja nove sodne stavbe.

Vrhovno sodišče je navedlo, da bi si vlada morala prizadevati za gradnjo nove stavbe, namesto da razdrobljeno in brez vednosti sodišč nakupuje “degradirane nepremičnine, ki bodo za zagotovitev vsaj minimalnih ustreznih pogojev za delo potrebovale visoke finančne vložke”.

Glede informacije iz medijev, da se je ministrstvo za pravosodje za nakup stavbe na Litijski cesti odločilo na podlagi ocene vrednosti stavbe sodnega cenilca, so na vrhovnem sodišču pojasnili, da cenilca skladno z zakonom o sodnih izvedencih, sodnih cenilcih in sodnih tolmačih imenuje in razrešuje minister za pravosodje. “Sodni cenilci torej niso uslužbenci sodišča,” so poudarili.

Iz urada za komuniciranje so decembra za medije sicer sporočili, da je vlada zagotovila 7,7 milijona evrov za nakup prostorov za upravno, delovno in socialno sodišče ter višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani. Ministrstvo je takrat načrtovalo nakup stavbe na Litijski cesti 51 v Ljubljani.

Ministrstvo za pravosodje je na STA odgovorilo, da je bila kupnina v višini 7.690.350,00 evrov že plačana. Ministrstvo pa stavbe še ni prevzelo, prav tako kot njen lastnik še niso zavedeni v zemljiški knjigi.

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan pa je v četrtek v izjavi ob robu izredne seje DZ dejala, da se ministrstvo z državnim odvetništvom pogovarja o sprožitvi postopka za ugotovitev ničnosti oziroma razveljavitvi pogodbe za nakup prostorov na Litijski.

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) namreč preverja informacije o domnevni nepravilnosti nakupa prostorov na Litijski, so v četrtek potrdili na policiji. Po poročanju portala 24ur.com ministrstvo ni naročilo svoje preverbe cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, to je podjetnik Sebastjan Vežnaver.

Ministrstvo je v odzivu za portal navedlo, da cenitve niso opravili, ker da država ne more ocenjevati nepremičnin, ki še niso v njeni lasti. Vendar bi po navedbah portala morala po zakonu o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti država preveriti realno vrednost stavbe, ki jo namerava kupiti.

Sodna cenilka gradbene stroke in nepremičnin je stavbo, preden jo je leta 2020 kupil Vežnaver, ocenila na 2,9 milijona evrov. Kot so sicer v četrtek razkrili v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija, je cenilec, podpisan pod cenitvijo, novinarjem dejal, da cenitve ni opravil sam, ampak je to storila cenilka, ki je pripravila tudi prvotno, nekaj milijonov evrov nižjo cenitev vrednosti stavbe.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen