Hamas: Napad na Izrael 7. oktobra je bil nujen v boju proti izraelski okupaciji 

0

Palestinsko islamistično gibanje Hamas je danes objavilo poročilo, v katerem so zapisali, da je bil napad na južni Izrael 7. oktobra nujen v boju proti izraelski okupaciji palestinskih ozemelj. V 16-stranskem poročilu so priznali tudi nekatere napake, ki so se zgodile zavoljo kaosa, ki je nastal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poročilo je prvi dokument Hamasa, izdan v angleščini in arabščini, ki zagovarja napad na južni Izrael 7. oktobra. V Hamasu so zapisali, da je bil napad “nujen korak in normalen odziv za soočenje z vsemi izraelskimi zarotami proti palestinskemu ljudstvu”. Ob tem so se zgodile tudi napake, predvsem na račun “hitrega propada izraelskega varnostnega in vojaškega sistema ter kaosa, ki je nastal na mejnih območjih z Gazo”, poroča francoska tiskovna agencija AFP

Hamas je v poročilu pozval k “takojšnjem prenehanju izraelskega obstreljevanja in zločinov etničnega čiščenja, ki jih Izrael izvaja nad celotnim prebivalstvom Gaze” in zavrnil vsakršno mednarodno pobudo, ki bi določale povojno prihodnost v Gazi, navaja AFP.

“Poudarjamo, da imajo Palestinci sposobnost, da se sami odločajo o svoji prihodnosti in se organizirajo,” so še zapisali. Prepričani so, da nihče na svetu nima pravice, da se odloča o njihovi prihodnosti.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes zavrnil zahteve Hamasa. “V zameno za izpustitev naših talcev Hamas zahteva konec vojne, umik naših sil iz Gaze, izpustitev vseh morilcev … Če to sprejmemo, so naši vojaki padli zaman. Če to sprejmemo, ne bomo mogli zagotoviti varnosti naših državljanov,” je dejal Netanjahu.

Hamas je 7. oktobra lani napadel območja na jugu Izraela, pri čemer je umrlo okoli 1200 ljudi, zajeli pa so tudi 250 talcev. Izrael se je na napad odzval z vojno proti Hamasu na območju Gaze, ki je terjala že najmanj 25.105 smrtnih žrtev, več deset tisoč pa je ranjenih. Konec novembra so v okviru začasnega premirja izvedli več izmenjav talcev in palestinskih ujetnikov. Trenutno je v enklavi še okoli 135 talcev, pri čemer izraelske oblasti domnevajo, da jih je okoli 25 mrtvih.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen