Vladimir Putin bo za predsednika kandidiral kot neodvisni kandidat, na oblasti lahko ostane vse do leta 2036

0

Ruski predsednik Vladimir Putin bo na predsedniških volitvah marca prihodnje leto kandidiral kot neodvisni kandidat, so danes poročali ruski mediji. Skupina ruskih politikov, športnikov in umetnikov ga je medtem predlagala za kandidata. Sledilo bo zbiranje podpisov, preden bo Putin uradno potrjen za kandidata na predsedniških volitvah.

Putin je že prejšnji teden potrdil, da se bo marca na volitvah potegoval za nov predsedniški mandat. To bi mu omogočilo obstanek na oblasti najmanj do leta 2030. Po pričakovanjih si bo svoj peti mandat zagotovil brez težav, poročajo tuje tiskovne agencije.

Možnost vnovične kandidature mu je omogočila sprememba ustave leta 2020. V skladu z njo pa bi na oblasti lahko ostal celo do leta 2036, ko bo star 84 let.

Putin, ki je kot predsednik ali premier na oblasti od leta 1999, je v sistemu, v katerem skoraj ni opozicije oziroma je zatirana, na oblasti dlje kot katerikoli ruski voditelj po sovjetskem voditelju Josefu Stalinu.

Ekipa ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega je medtem začela kampanjo, v kateri poziva ljudi, naj namesto Putina volijo katerega koli drugega kandidata, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen