V Lugansku in Moskvi ukrajinska varnostna služba likvidirala proruska ukrajinska politika

0

Nekdanji poslanec skupščine v zasedenem Lugansku Oleg Popov je danes umrl v eksploziji avtomobila na vzhodu Ukrajine. Neimenovani ukrajinski viri so potrdili, da so atentat nanj organizirali ukrajinski obveščevalci, ki naj bi bili prav tako odgovorni za smrt Ilije Kive, nekdanjega ukrajinskega poslanca, ki je bil danes ubit v Moskvi. Kiva je bil tudi nekdanji predsednik Socialistične stranke Ukrajine.

Današnji smrti sledita vzorcu napadov na proruske politike. Nazadnje je bil v napadu v Lugansku v začetku novembra ubit visoki predstavnik tamkajšnje separatistične uprave Mihail Filiponenko, za kar je prevzela odgovornost Ukrajina. Iz Kijeva so takrat opozorili, da bodo svojo pozornost še naprej usmerjali na vojne zločince in kolaborante, ki sodelujejo z Rusijo.

Podobno sporočilo je danes za nacionalno televizijo podal tiskovni predstavnik ukrajinske varnostne službe SBU, ko je potrdil smrt Ilije Kive, nekdanjega poslanca v parlamentu v Kijevu, ki je kmalu po ruski invaziji leta 2022 ostal brez poslanskega mandata in je prebegnil v Moskvo. “Takšna usoda bo doletela tudi druge ukrajinske izdajalce in pristaše Putinovega režima,” je opozoril predstavnik obveščevalcev.

Ruski mediji so pred tem poročali o tem, da je bilo truplo Kive najdeno v predmestju Moskve, neimenovani viri francoske tiskovne agencije AFP iz ukrajinskega obrambnega sektorja pa so potrdili, da je njegov atentat organizirala SBU. Ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform, ki se prav tako sklicuje na neimenovane vire, navaja, da je bil Kiva ubit z ročnim orožjem.

Kiva je bil izločen iz ukrajinskega parlamenta zaradi svoje podpore ruski invaziji. Novembra ga je v odsotnosti na podlagi obtožnice, ki mu je med drugim očitala izdajo, na 14 let zapora obsodilo sodišče v Lvovu, na svoji spletni strani navaja ruska tiskovna agencija Tass.

Ukrajina uradno ni komentirala smrti Popova v središču Luganska. Ruski preiskovalci so zaenkrat sporočili le, da je umrl po eksploziji neznane naprave v avtu. Na posnetkih s prizorišča napada, ki jih je na svoji spletni strani objavil Tass, je videti zoglenelo osebno vozilo.

Neimenovan vir je za ukrajinsko tiskovno agencijo Interfax-Ukraine potrdil, da je v smrt Popova neposredno vpletena SBU. Po navedbah vira je bil Popov legalna tarča zaradi svoje vpletenosti v vojaške aktivnosti okupacijskih oblasti.

Rusija si je septembra lani enostransko priključila štiri ukrajinske regije, med njimi tudi Lugansk. Istoimensko prestolnico regije sicer proruski separatisti obvladujejo od leta 2014.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen