Pedro Opeka: Revnim v Afriki je treba zagotoviti delovna mesta, da se postavijo na svoje noge

0

Slovenski misijonar Pedro Opeka, ki življenje posveča pomoči revnim na Madagaskarju, je na obisku v Sloveniji izpostavil, da kljub pozivom Evropski uniji pomoč revnim afriškim državam prihaja prepočasi. “Za revne je treba ustvariti delovna mesta, saj jim delo in medsebojno spoštovanje omogočata, da se postavijo na svoje noge,” je dejal Opeka.

“Jaz ne prosjačim. Jaz samo prosim pravičnost, da lahko tem ljudem, ki delajo, pomagamo,” je danes v pogovoru z novinarji izpostavil misijonar Opeka. Veliko revnim ljudem na Madagaskarju je našel delo ter jim s tem dal možnost zasluženega plačila, s katerim lahko preživljajo svoje otroke.

“Ključ je prepričevati ljudi, da delajo z ljubeznijo, in ne s silo,” je dejal. Po njegovih besedah je treba ustvarjati delovna mesta v Afriki, da lahko ljudje ostanejo, kjer so, saj se ne želijo seliti. Skupaj s somišljeniki je leta 1989 po srečanju z revnimi ljudmi, ki živijo na obrobjih smetišča glavnega mesta Madagaskarja Antananariva ustanovil humanitarno združenje Akamasoa (Dobri prijatelji).

Darovalci iz Slovenije s svojimi rednimi darovi omogočijo dnevno topel obrok hrane 11.000 otrokom. Njegovo delo preko Misijonskega središča Slovenije podpirajo predvsem z botrstvom Obrok riža na dan, kjer trenutno preko 650 botrov zagotavlja topel dnevni obrok za šolarje v misijonskih šolah Akamasoe.

V pogovoru z novinarji v Ljubljani je misijonar pozval k nudenju pomoči potrebnim v Afriki. Pojasnil je, da je dandanes enakopravnost beseda, ki se v vsakdanjem življenju ne uveljavlja. Vsi bi si morali medsebojno pomagati in delati za mir. “Mi smo sužnji materialnih dobrin. Te bi nam morale pomagati, da bi se združevali med seboj, a delajo ravno obratno,” je dejal. Ob tem je izpostavil pomen pogovora, ki nam lahko omogoči, da ustvarimo okolje, v katerem bi vsi čutili srečo.

Opeka je obsodil vojne, ki divjajo po svetu. Izrazil je svojo ogorčenost glede napada Rusije na Ukrajino ter drugih vojn, ki divjajo po Afriki (v Sudanu, Etiopiji ter Kongu) ter v Izraelu. V tem času konfliktov je izpostavil pomen miru. “Mir je cilj vsakega človeka. Ko ima človek mir, se počuti dobro,” je poudaril. “Sprava je sicer težka, saj nihče ne želi odnehati. Nasilje namreč rodi nasilje in ga povečuje,” je dejal. Vojne so po njegovih navedbah poraz človeštva.

Čas bi bil, da se tudi Slovenci spravijo, je pojasnil. Dolgo časa človekove pravice niso bile spoštovane in ubitih je bilo preveč nedolžnih ljudi. Tudi predsednici republike Nataši Pirc Musar je Opeka izročil pismo s prošnjo in pobudo za spravo slovenskega naroda.

Izpostavil je, da bo vztrajal pri delu z ljudmi, ki so potisnjeni ob rob družbe. Obsodil je voditelje držav, ki za revne ne skrbijo in jih zapostavljajo. “Danes primanjkuje karizmatičnih voditeljev, ki bi združevali svet. Karizmatični voditelji so namreč tisti, ki razumejo državljane, jih spoštujejo in s tem delajo skupno dobro,” je dejal.

Ob obisku misijonarja Pedra Opeke v Sloveniji se je v preteklih dneh zvrstilo več dogodkov, med drugim tudi več pogovorov z misijonarjem in srečanje s slovenskimi škofi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen