Kijev: Ukrajina tarča največjega napada iz zraka od začetka vojne

0

Rusija je ponoči izvedla največji napad iz zraka od začetka vojne pred skoraj dvema letoma, je danes povedal vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Valerij Zalužni. Zračna obramba je prestregla 70 odstotkov izstrelkov, po zadnjih podatkih je bilo ubitih najmanj 18 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah Zalužnega so ruske sile nad Ukrajino iz več smeri izstrelile 122 raket in 36 t. i. kamikaze dronov.

Med cilji ruskih napadov so bila industrijska in vojaška poslopja ter ključna infrastruktura, je prek Telegrama še sporočil prvi mož ukrajinskih oboroženih sil.

V napadu, ki je trajal več ur, so ruske sile uporabile balistične in manevrirne rakete, drone in strateške bombnike. Kot je navedel Zalužni, so ruska bojna letala zadnje napade izvedla ob 6.30 po lokalnem času, na svoji spletni strani poroča ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform.

Po napadih, ki so po zadnjih podatkih doslej terjali 18 smrtnih žrtev, še več kot 100 ljudi pa je ranjenih, se je oglasil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je sporočil, da so med zadetimi objekti tudi izobraževalne ustanove, večnadstropni stanovanjski objekti, nakupovalno središče in porodnišnica.

Napade je obsodil tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki je na omrežju X napad označil za strahopetnega in ob tem ponovil, da bo EU stala z Ukrajino, kolikor dolgo bo potrebno.

Rusija napada neposredno ni komentirala. V današnjem dnevnem poročilu je ruska vojska sporočila le, da je med 23. in 29. decembrom izvedla 50 napadov in en veliki udar, pri čemer naj bi zadela vse tarče. Kot so še pojasnili iz oboroženih sil, so ciljali vojaške tarče.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen