Federal Reserve začenja zadnje letošnje zasedanje o denarni politiki

0

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) danes začenja svoje zadnje letošnje zasedanje o denarni politiki, ki se bo končalo v sredo z novinarsko konferenco predsednika banke Jeroma Powlla. Splošno prepričanje analitikov je, da sprememb ključne obrestne mere tokrat ne gre pričakovati.

Analize po zasedanju FOMC bodo posledično osredotočene na ukrepe centralne banke v prihodnjem letu, pri čemer se zaradi umirjanja inflacije pričakuje začetek kampanje nižanja ključne obrestne mere. To je FOMC do julija letos povišal 11-krat zapored na sedanjo raven med 5,25 do 5,50 odstotka. Od tedaj centralni bankirji v obrestno mero niso posegali.

Premor je posledica podatkov o inflaciji v ZDA, ki so vse bolj optimistični. Rast cen življenjskih potrebščin se je oktobra medletno znižala na tri odstotke, brez upoštevanja cen energije in hrane pa na 3,5 odstotka. S tem se bliža ciljni vrednosti dveh odstotkov letno.

V Federal Reserve (Fed) so s svojo denarno politiko, kot kaže, uspeli doseči tako imenovani mehki pristanek, kar pomeni, da višanje obrestnih mer ni povzročilo recesije. Prav tako ni zrušilo nepremičninskega trga, ga je pa opazno zavrlo. Obrestna mera za 30-letno hipotekarno posojilo je letos že presegla osem odstotkov letno, oktobra pa se je unesla na nekaj nad sedem odstotkov, kjer tudi ostaja.

Čeprav so v ZDA letos doslej odprli za polovico manj delovnih mest kot lani, trg delovne sile ostaja zelo trden. Novembra je bilo neto odprtih 190.000 novih delovnih mest, stopnja brezposelnosti pa je bila pri 3,7 odstotka. Hkrati rastejo tudi plače, kar ustvarja inflacijske pritiske.

FOMC zdaj ne želi narediti napake in prehitro začeti rahljati denarne politike. Danes bo prejel zadnje poročilo o inflaciji v novembru, ki mu bo pomagalo pri sprejemu odločitve.

Večina analitikov na Wall Streetu sicer napoveduje, da bo FOMC v letu 2024 ključno obrestno mero najmanj trikrat ali štirikrat znižal za po 0,25 odstotne točke, v izjavi po zasedanju in Powllovi novinarski konferenci pa bodo iskali prav znamenja o tem.

Na splošno se v letu 2024 na borzah pričakuje zelo dobro leto. Zaradi padanja inflacije je širši indeks Standard & Poor’s letos doslej porasel za več kot 20 odstotkov.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen