Erdogan primerjal Netanjahuja s Hitlerjem

0

Med dejanji izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in nacističnega voditelja Adolfa Hitlerja ni nobene razlike, je danes izjavil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Po njegovih besedah se akademiki po svetu, ki imajo pogum obsoditi izraelsko ofenzivo v Gazi, soočajo z enakimi pritiski in grožnjami kot tisti v času nacizma.

“V čem se Netanjahu razlikuje od Hitlerja,” je na podelitvi znanstvenih nagrad v Ankari zbrane retorično vprašal Erdogan. Po njegovih besedah izraelska ofenziva na območju Gaze ni nič manj od tistega, kar so pod Hitlerjem počeli nacisti, poroča turška tiskovna agencija Anadolu.

Ob tem je Erdogan ocenil, da so institucije – med drugim Varnostni svet ZN, EU, novinarske organizacije in univerze, ki sicer služijo kot “apostoli demokracije” – spričo izraelskih napadov na Gazo povsem odpovedale.

Kot je še dejal, se akademiki po vsem svetu, ki imajo pogum obsoditi dejanja Izraela, soočajo z enakim pritiskom in grožnjami kot do nacizma kritični akademiki pred 80 leti. Pri tem je omenil akademike v ZDA in drugod, ki naj bi jih dopustili ali obsodili, ker so se zavzeli za Palestince. Dodal je, da so vrata turških univerz za te akademike in znanstvenike odprta.

Turški predsednik je od začetka spopadov med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas 7. oktobra že večkrat kritiziral zahodne države zaradi podpore Izraelu in Netanjahuju. V začetku meseca se je med drugim zavzel za sojenje izraelskemu premierju za vojne zločine.

Netanjahu je v odzivu na izjave Erdogana dejal, da je turški predsednik zadnji, ki lahko Izraelu pridiga o morali. “Erdogan, ki izvaja genocid nad Kurdi in je svetovni rekorder po zapiranju novinarjev, ki nasprotujejo njegovi vladavini, je zadnji, ki nam lahko pridiga o morali,” je dejal.

Po njegovi oceni je izraelska vojska najbolj moralna vojska na svetu, ki se bori proti “najbolj odvratni in kruti teroristični organizaciji na svetu”. Pri tem je imel v mislih Hamas in Islamsko državo, skupini, ki sta po njegovih besedah zagrešili zločine proti človeštvu, navaja izraelski časnik Times of Israel.

Na besede Erdogana se je odzval tudi opozicijski voditelj in minister brez portfelja v Netanjahujevi krizni vladi Beni Ganc. Kot je dejal, gre pri izjavah turškega predsednika za izkrivljanje resničnosti in zaničevanje spomina na holokavst. Ob tem je poudaril, da je uničenje Hamasa eksistenčna nujnost in moralni imperativ Izraela.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen