COP28: Ob bližajočem se zaključku pogajanj vse glasnejši pozivi k ukrepanju glede odprave fosilnih goriv, naftne države na drugem bregu

0

Medtem ko se podnebna pogajanja ZN bližajo h koncu, naraščajo pritiski na države, naj vendarle sprejmejo ambiciozne zaveze na področju odprave fosilnih goriv. K ukrepanju jih je danes znova pozval tudi predsedujoči dogodku Sultan al Džaber. Savdska Arabija in Irak medtem državam žugata, naj pri odločitvi ne pozabijo tudi na interese naftnih držav.

Manj kot 48 ur pred načrtovanim koncem podnebne konference (COP28) je al Džaber za ministre držav, med katerimi je bil tudi slovenski minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer, organiziral tradicionalno arabsko srečanje v krogu ter jim dejal, da je napočil čas za premike in sprejetje kompromisov.

“Neuspeh ni možnost. To, kar iščemo, je skupno dobro. To, kar iščemo, je tisto, kar je v najboljšem interesu vseh in povsod. Moramo najti soglasje in skupno točko glede fosilnih goriv, vključno s premogom,” je pred dogodkom dejal novinarjem.

Da je bil to eden današnjih ključnih dogodkov, je za STA povedala tudi glavna slovenska pogajalka Tina Kobilšek. Kot je izpostavila, si ga je predsedujoči konferenci zamislil kot zasedanje, na katerem se istočasno predstavlja težave in išče tudi rešitve. “Šlo je za precej iskrene pogovore in intervencije s strani več ministrov, med drugim tudi s strani ministrov EU. Ocenjujem, da smo korak bližje dogovoru, ki ga vsi pričakujemo,” je še poudarila.

Po oceni ministra Kumra pa je bila rdeča nit današnjega al Džaberjevega govora poziv k uresničitvi zgodovinskega premika ob upoštevanju izsledkov znanosti. “Če smo začeli ambiciozno, si želi, da tako tudi zaključimo,” je pojasnil za STA.

V razpravi na dogodku je bilo sicer mogoče zaznati različne odtenke ambicioznosti držav. “EU ministri se zavzemamo za visoko ambicioznost, absolutno odpravo vseh subvencij za fosilna goriva in opustitev rabe fosilnih goriv. Nekateri pa so manj ambiciozni oz. jo razumejo drugače,” je povedal Kumer in dodal, da je rezultat pogovorov takšen, da se bo čez noč pripravilo nekaj osnutkov končnega besedila, o njih pa bodo odločali v ponedeljek zjutraj.

“Pred sabo imamo še jutrišnji dan in rezervni dan v torek. Al Džaber je vnovič poudaril, da je zelo odločen, da se bo konferenca zaključila v torek dopoldne in da vsi napnemo zadnje moči in dosežemo rezultat, ki bo odseval ambicioznost z začetka COP28,” je še podčrtal slovenski minister, ki se je dopoldne udeležil tudi srečanja EU ministrov s predstavniki tako imenovane Umbrella skupine, v kateri so ZDA, Velika Britanija, Japonska, Norveška, Avstralija in Kanada.

Po informacijah STA so predstavniki EU danes glasno zagovarjali stališče, da bi v končnem besedilu konference o globalnem pregledu stanja mesto našla zaveza glede odprave fosilnih goriv brez tehnologij zajemanja in shranjevanja ogljikovega dioksida.

Močnih stališč glede odprave fosilnih goriv, vključitvi sporočil znanosti in pozivov k bolj ambicioznim zahtevam v nacionalno določenih prispevkih držav pogodbenic konvecije o podnebnih spremembah v skladu s ciljem omejitve globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija glede na predindustrijsko raven si želijo tudi članice skupine Umbrella.

Obe skupini držav sta bili na srečanju soglasni tudi o tem, da svet potrebuje močan okvir glede prilagajanja, končni izid konference pa da mora biti uravnotežen glede blaženja podnebnih sprememb, prilagajanja nanje in finančnih sredstev za implementacijo tega.

Sočasno s pozivom predsedujočega so v Dubaju danes odmevali tudi odzivi največje svetovne izvoznice nafte Savdske Arabije, ki v zadnjih dneh skupaj z Indijo vrši pritisk na države, da naj ne sprejmejo dogovora glede postopnega opuščanja ali odprave fosilnih goriv.

“Udeleženci podnebnih pogovorov bi morali razmišljati pozitivno, obravnavati potrebno zmanjšanje emisij, vendar hkrati upoštevati tudi našo perspektivo in pomisleke”, je danes izpostavil predstavnik Savdske Arabije.

Stališča Savdijcev podpira tudi Irak, ki je v okviru današnjih pogajanj podal jasno sporočilo, da nasprotuje kakršni koli omembi postopnega opuščanja fosilnih goriv v zaključnem dokumentu COP28.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen