ZN: V Gazi razseljenih 70 odstotkov prebivalcev

0

Od začetka izraelskega obleganja Gaze je bilo na območju palestinske enklave v enem mesecu razseljenih približno 70 odstotkov prebivalcev, je danes sporočila agencija ZN za palestinske begunce (UNRWA). Iz Berlina so medtem sporočili, da bo Nemčija zaradi vse slabših humanitarnih razmer v enklavi obnovila financiranje in sodelovanje z UNRWA.

Po podatkih UNRWA je bilo od začetka vojne med Izraelom in palestinskim oboroženim gibanjem Hamas razseljenih približno 70 odstotkov prebivalcev Gaze oziroma okoli 1,5 milijona ljudi. Agencija je ob tem opozorila, da je v zasilnih zavetiščih na območju nastanjenih več sto tisoč ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Marsikje naj bi v zavetiščih bivalo kar štirikrat več ljudi od siceršnjih zmogljivosti teh objektov. Posamezna stranišča si deli najmanj 600 ljudi, pojavljajo pa se tudi poročila o izbruhih nalezljivih bolezni.

V Berlinu so medtem sprejeli odločitev, da bo Nemčija obnovila financiranje in razvojno sodelovanje z UNRWA, je danes sporočila nemška ministrica za razvoj Svenja Schulze. Ta je pred tem opravila pogovore z generalnim sekretarjem UNRWA Philippom Lazzarinijem.

Po njenih besedah so razlog za to odločitev vse slabše humanitarne razmere v Gazi. “Izrael se bori proti Hamasu, vendar Palestinci niso Hamas,” je poudarila. Lazzarini je odločitev pozdravil in ponovil poziv ZN po humanitarni prekinitvi ognja, da bi v Gazo lahko prišla nujno potrebna pomoč.

Kmalu po napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra in začetku izraelskih protinapadov in obleganja Gaze je Nemčija sporočila, da bo začasno zamrznila financiranje razvojnih projektov UNRWA. Nemška pomoč je vključevala projekte razsoljevanja vode, varnost preskrbe s hrano in ustvarjanje delovnih mest. Znašala je 125 milijonov evrov. Za enako potezo se je takrat med drugim odločila tudi Avstrija.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen