ZDA, Kanada in UK z novimi sankcijami nad podpornike mjanmarske vojaške hunte

0

ZDA, Kanada in Združeno kraljestvo so v torek uvedli nove sankcije proti podpornikom vojaškega režima v Mjanmaru, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Do novih sankcij prihaja več kot dve leti po vojaškem udaru v tej azijski državi, ki je strmoglavil demokratično izvoljeno vlado.

Vojaški režim v Mjanmaru je zatrl prodemokratična gibanja, uničeni so domovi in infrastruktura, razseljenih je na milijone ljudi, je sporočilo ameriško finančno ministrstvo.

Sankcije so med drugim sprejeli proti državnemu energetskemu podjetju, ki je po navedbah ZDA največji vir tujih prihodkov za vojaški režim. Finančno ministrstvo je na seznam uvrstilo tudi tri podjetja, ki so vojaškemu režimu pomagala pri uvozu orožja in drugega blaga, ter pet oseb.

“Še naprej spodbujamo vse države, naj sprejmejo konkretne ukrepe za zaustavitev prodaje orožja, letalskega goriva in prihodkov vojaškemu režimu,” je sporočil ameriški državni sekretar Antony Blinken.

Združeno kraljestvo je v ločeni izjavi napovedalo sankcije proti petim posameznikom in eni organizaciji, ki so bili vpleteni v zagotavljanje finančnih storitev režimu ali dobavo blaga, za katero veljajo omejitve.

Kanadski organi so dodali, da je država z zadnjimi ukrepi zdaj ukrepala proti 95 posameznikom in 63 organizacijam, še navaja AFP.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen