Za začetek 34. Liffa Bjelogrlićev film Varuhi formule

0

Začenja se 34. Ljubljanski mednarodni filmski festival – Liffe, ki bo v Ljubljano pripeljal izbrane dosežke svetovne kinematografije in nagrajence najvidnejših festivalov. V 12 dneh bodo prikazali 89 celovečernih in 14 kratkih filmov. Festival bo drevi v Cankarjevem domu (CD) odprl film Varuhi formule režiserja Dragana Bjelogrlića.

Film Varuhi formule, ki ga bodo prikazali v Linhartovi dvorani CD, je koprodukcija Srbije, Slovenije, Črne gore in Severne Makedonije. Bjelogrlić je scenarij napisal z Vukom Ršumovićem in Ognjenom Sviličićem po resnični zgodbi o “srbskem Černobilu”, ki jo je v romanu Primer Vinča (2017) obudil Goran Milašinović.

Sekcija Perspektive, uradni tekmovalni sklop mladih režiserjev, ki se bodo potegovali za nagrado vodomec Telekoma Slovenija, bo, kot je na nedavni novinarski konferenci povedal programski direktor Simon Popek, ponudil raznolik nabor filmov iz številnih držav, od desetih jih štiri podpisujejo režiserke.

Retrospektiva je letos posvečena Francescu Rosiju in italijanskemu političnemu filmu, Fokus je posvečen Argentini.

Festival bo v spremljevalnem programu ponudil pogovore s festivalskimi gosti, filmskimi ustvarjalci, okrogle mize in delavnice. Pričakujejo približno 30 gostov.

Novost letošnjega festivala je novo prizorišče – dvorana AGRFT, saj je Kino Komuna zaprt.

V Ljubljani bo Liffe gostoval na šestih prizoriščih, z lokacijami v Mariboru, Novem mestu in Celju pa bo nagovoril tudi občinstvo izven glavnega mesta. Del programa, izbor 13 filmov, bo dostopen tudi kot video na zahtevo.

Festival se bo sklenil 19. novembra.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen