Višje sodišče razveljavilo obsodbo za gnusno skupinsko posilstvo: dva Kosovarja se smejita, tretji pa je pobegnil

1

Višje sodišče je razveljavilo sodbo, s katero sta bila kosovska državljana obsojena na šest let zapora in petletni izgon iz Slovenije zaradi skupinskega posilstva ženske v enem od parkov v Ljubljani marca lani, poročajo mediji. Po odločitvi višjega sodišča bo treba v ponovnem sojenju primer še enkrat natančno preučiti.

Varnostniki so marca lani v zgodnjih jutranjih urah na kamerah enega od ministrstev in banke v bližini parka opazili sumljivo obnašanje moških, ki so v grmovje vlekli upirajočo žensko. Poklicali so policiste, ki so na kraju našli žensko, moški pa so že odšli, a so jih pozneje našli in aretirali, poročajo Delo, Večer in Slovenske novice.

Ljubljansko okrožno sodišče, kjer je sojenje potekalo za zaprtimi vrati, je dva državljana Kosova z začasnim bivališčem v Kranju zaradi posilstva obsodilo, tretjega pa oprostilo zaradi pomanjkanja dokazov.

Obtožena sta sicer dejanje zanikala, obremenilni dokaz pa je bila njuna semenska tekočina, ki so jo našli na ženski in njenih oblačilih. Sodišče ju je po navedbah Dela obsodilo po zakonski določbi, da se, kdor je posilstvo storil grozovito ali posebno poniževalno ali če je to dejanje storilo več oseb zaporedoma, kaznuje z zaporom od treh do 15 let.

Senat višjega sodišča je po pritožbi obeh strani sodbo razveljavil, saj, kot navaja Večer, “obstaja še vedno nekaj nejasnosti, kako naj bi kaznivo dejanje potekalo”. Po poročanju Dela bo moralo prvostopenjsko sodišče v ponovljenem postopku po navodilih senata podrobneje ugotoviti, ali je bil v ravnanju obeh državljanov Kosova podan zakonski znak zaporednosti oziroma ali sta se zavestno odločila za posilstvo drug za drugim ali ne.

Kot poročajo mediji, bosta obdolženca na ponovno sojenje čakala v priporu. Ker se razveljavitev sodbe nanaša tudi na oprostilno sodbo, bodo še enkrat sodili tudi tretjemu državljanu Kosova, ki pa je po navedbah medijev že zapustil Slovenijo.

Po navedbah Dela je v sklepu o razveljavitvi sodbe zapisano, da bo moralo okrožno sodišče v zvezi s tretjim obdolženim podrobneje preučiti posnetke varnostnih kamer, izpovedi posameznih prič in oškodovanke. Njegovih bioloških sledi na oškodovanki niso našli.

Število komentarjev: 1
  1. diler resnice pravi

    Mogoče bi moral v tem primeru posredovati bivši sodnik na ESČP Boštjan M Zupančič, ker kot kaže ima naše US dobre stiike z EU komisarko, ki ni nasprotovala neustavni odločitvi pri glasovanju, kar bi moralo odmevati v EU pravnih krogih!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen