Putin naj bi se v sredo udeležil virtualnega vrha G20; sklepna izjava voditeljev ne bo izrecno omenjala ruske agresije proti Ukrajini

0

Ruski predsednik Vladimir Putin se bo v sredo udeležil virtualnega vrha skupine dvajsetih gospodarsko najpomembnejših držav G20, ki ga je za prihodnji teden sklicalo indijsko predsedstvo skupine, je danes poročala ruska državna televizija.

Putin naj bi se tako po poročanju televizije na zasedanju prvič po več mesecih neposredno pogovarjal z zahodnimi voditelji držav G20.

Ruski predsednik se ni udeležil zadnjih dveh srečanj voditeljev G20, septembrskega v New Delhiju ter vrha novembra lani na indonezijskem Baliju. V New Delhiju ga je zastopal zunanji minister Sergej Lavrov.

Indija je v soboto sporočila, da bo premier Narendra Modi v sredo predsedoval vrhu, na katerem bodo obravnavali ključne točke in ukrepe z vrha v New Delhiju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Države so na njem kljub velikim razhajanjem glede vojne v Ukrajini dosegle soglasje o besedilu sklepne izjave voditeljev, ki izrecno ne omenja ruske agresije proti Ukrajini. Ena od tem vrha je bil tudi boj proti podnebnim spremembam.

Putin, za katerega je Mednarodno kazensko sodišče (ICC) marca izdalo nalog za aretacijo zaradi nezakonite deportacije ukrajinskih otrok, je od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja lani le nekajkrat potoval v tujino.

Zahodne članice G20 si od invazije na Ukrajino prizadevajo za mednarodno osamitev Rusije, pri čemer so uvedle obsežne sankcije proti Moskvi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen