Nova slovaška vlada ustavila obsežno pošiljko orožja Ukrajini

0

Slovaška vlada se je danes odločila, da blokira obsežno pošiljko orožja Ukrajini, ki jo je državi obljubila še prejšnja vlada. S tem v Bratislavi uresničujejo napovedi novega premierja Roberta Fica, ki je že večkrat izrazil nasprotovanje dobavi vojaške pomoči Ukrajini.

“Vlada ne odobrava predloga o donaciji vojaške opreme Ukrajini” v vrednosti 40,3 milijona evrov, je zapisano na uradni spletni strani vlade.

Predlagani 14. paket pomoči, ki ga je pripravilo nekdanje vodstvo ministrstva za obrambo, je vključeval dobavo streliva za puške in topove ter protiletalske rakete, minomete in mine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Novi slovaški premier Fico je že pred volitvami napovedal, da bo Slovaška v primeru njegove zmage omejila vojaško pomoč Ukrajini, ki jo je doslej odločno podpirala, bo pa napadeni sosedi še naprej zagotavljala humanitarno pomoč.

V Moskvi so se na Ficove izjave odzvali rekoč, da Slovaška ni imela tako velikega deleža v dobavi orožja Ukrajini, zato bo to komajda vplivalo na dogajanje v Ukrajini.

Fico je sicer v torek dejal, da če želi kako slovaško podjetje proizvajati orožje in ga dobavljati Ukrajini, mu tega ne bo nihče preprečil.

Od začetka ruske agresije proti Ukrajini februarja lani je Slovaška Kijevu dobavila vojaško opremo v vrednosti približno 671 milijonov evrov, še navaja AFP.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen