V treh napadih v Mehiki ubitih najmanj 24 ljudi, tudi 12 policistov

0

V treh ločenih napadih je bilo v Mehiki v ponedeljek ubitih najmanj 24 ljudi, od tega 12 policistov, so glede najnovejšega vala nasilja, povezanega s trgovino z drogami, sporočile oblasti. Največ ljudi, 13, je bilo ubitih v napadu na varnostno spremstvo v zvezni državi Guerrero, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V okolici mesta Coyuca de Benitez v državi Guerrero so neznani napadalci napadli konvoj, v katerem je potoval visoki predstavnik varnostnih oblasti. Glede na poročanje medijev je bil tudi on s policijskimi varnostniki ubit v napadu, ki je po navedbah državnega tožilstva terjal skupno 13 življenj. Najmanj 11 ubitih je bilo pripadnikov policije.

V še enem napadu v sosednji zvezni državi Michoacan je umrlo pet ljudi, so sporočile lokalne oblasti. Skupina strelcev je napadla brata župana mesta Tacambaro, ki je bil pri tem ranjen, med ubitimi pa sta bila med drugim zaposleni v restavraciji in policist. Na posnetkih, objavljenih na družbenih omrežjih, je videti strelce, kako začnejo streljati, nato pa v več vozilih pobegnejo.

Tretji napad pa se je zgodil v osrednji zvezni državi Puebla, v podeželski skupnosti San Miguel Canoa, približno 120 kilometrov od Ciudad de Mexica. V strelskem spopadu med domnevnimi trgovci z drogami je umrlo najmanj šest ljudi, dva sta bila ranjena, je sporočila vlada v državi.

Mehiko že dolgo pesti z mamilarskimi karteli povezano nasilje. Od leta 2006, ko je vlada v vojno proti drogam poslala tudi vojsko, je bilo umorjenih že več kot 420.000 ljudi. Raven umorov se je skoraj potrojila na 25 na 100.000 prebivalcev. Obenem je država od leta 1962 zabeležila več kot 110.000 izginotij ljudi, od katerih jih večino pripisujejo kriminalnim organizacijam.

Največ nasilja zaradi spopadov med rivalskimi mamilarskimi skupinami in varnostnimi silami beležijo prav v zveznih državah Guerrero in Michoacan. Čeprav tam leži slovito obmorsko letovišče Acapulco, je Guerrero ena najrevnejših držav v Mehiki.

Nasilje, katerega tarča so zlasti nižji državni uradniki, se pogosto stopnjuje pred volitvami. Prihodnje leto bodo v Mehiki potekale predsedniške in parlamentarne volitve.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen