V Izraelu uradno razglasili vojno stanje, žrtev krvavega izraelsko-palestinskega spopada že skoraj tisoč

1

Izraelski varnostni kabinet je danes v državi uradno razglasil vojno stanje. To omogoča “daljnosežne vojaške korake” po napadih palestinske skrajne organizacije Hamas, so sporočili iz urada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja.

“Vojna, ki jo je Izraelu vsilil morilski teroristični napad z območja Gaze, se je začela 7. oktobra 2023 ob 6. uri zjutraj,” so po navedbah nemške tiskovne agencije dpa ob tem navedli v sporočilu za javnost.

Hamas je v soboto s kopnega, zraka in morja napadel Izrael, ta pa se je na napad silovito odzval, predvsem z raketnimi napadi na Gazo. Izrael je napovedal tudi evakuacijo judovskega prebivalstva iz okolice Gaze v 24 urah. Izraelska vojska si je za cilj zadala popoln prevzem nadzora nad tem palestinskim ozemljem.

Spopadi so doslej terjali že na stotine smrtnih žrtev. Po zadnjih podatkih, ki jih je objavil izraelski časnik Haaretz, je bilo na izraelski strani ubitih okoli 600 ljudi. Žrtev med Palestinci je po zadnjih podatkih palestinskih oblasti več kot 300. Torej je žrtev krvavega izraelsko-palestinskega spopada že skoraj tisoč.

Izraelska vojska je v spopadih na območju Gaze ubila več kot 400 palestinskih borcev, je danes dejal tiskovni predstavnik vojske. V izraelskih napadih na Gazo naj bi medtem umrlo najmanj 313 ljudi, navaja palestinska stran. Na izraelski strani je bilo doslej po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje ubitih najmanj 300 ljudi, mnoge pogrešajo.

Po podatkih palestinskega ministrstva za zdravje je bilo v Gazi v odgovoru izraelske vojske na napad skrajnega palestinskega gibanja Hamas ranjenih okoli 1990 ljudi. Med mrtvimi in ranjenimi so tudi otroci.

Ubit naj bi bil tudi visoki predstavnik Hamasa Ajman Junis, potem ko je izraelska vojska danes obstreljevala njegovo hišo v begunskem taborišču Nuseirat v Gazi, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Na izraelski strani je bilo od sobote, ko je Hamas silovito napadel, doslej po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje ubitih najmanj 300 ljudi, več deset pa jih je bilo ugrabljenih. V bolnišnicah naj bi se zdravilo skoraj 2000 ljudi, najmanj 19 pa naj bi jih bilo v kritičnem stanju.

Izraelski časnik Jerusalem Post je v današnji objavi na družbenem omrežju X zapisal, da je po neuradnih podatkih trenutno pogrešanih okoli 750 Izraelcev.

Po navedbah BBC, ki se sklicuje na tiskovnega predstavnika izraelske vojske Daniela Hagarija, je na ozemlju Izraela trenutno osem “točk spopadov” med borci Hamasa in izraelsko vojsko, predvsem na jugu Izraela. Vojska namerava sicer v naslednjih 24 urah evakuirati vse Izraelce, ki živijo v bližini Gaze, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Naša naloga v prihodnjih 24 urah je evakuirati vse prebivalce, ki živijo v okolici Gaze,” je pojasnil Hagari. Prizadevanje za osvoboditev talcev, ki so jih zajeli borci Hamasa, še potekajo. “Na območju je več deset tisoč vojakov. Dosegli bomo vsako skupnost, dokler ne bomo ubili vseh teroristov v Izraelu,” je še dejal.

Število komentarjev: 1
  1. linke pravi

    izrael naj vrže a bombo na teheran ,to bo pravo plačilo za teroriste

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen