Ob začetku vrha ‘Pas in pot’ v Pekingu srečanje Putina in Orbana; voditelja sta se med drugim pogovarjala o dobavi plina in nafte

0

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes v Pekingu na srečanju z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, ki si kljub ruski agresiji proti Ukrajini prizadeva ohraniti vezi z Moskvo, izrazil zadovoljstvo, da ima z Madžarsko sogovornika v Evropi. Putin, ki se udeležuje vrha Pas in pot, se bo v sredo srečal s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom.

Voditelja sta se med drugim pogovarjala o dobavi plina in nafte ter o jedrski energiji, je za tiskovne agencije Reuters povedal Orbanov tiskovni predstavnik. Na podlagi pogodbe iz leta 2014 ruski energetski velikan Rosatom namreč gradi nuklearko na Madžarskem.

Orban je izpostavil, da njegova vlada nikdar ni želela nasprotovati Rusiji in poskuša rešiti dvostranske stike, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Madžarska želi po Orbanovih besedah nadaljevati gospodarsko sodelovanje z Rusijo. Ruski državni mediji so objavili tudi posnetek madžarskega zunanjega ministra Petra Szijjarta na srečanju z izvršnim direktorjem ruskega Gazproma Aleksejem Millerjem, poroča dpa.

Putin se v kitajski prestolnici udeležuje tretjega vrha pobude Pas in pot, na katerem pričakujejo predstavnike približno 130 držav.

Gre za ambiciozen načrt kitajskega predsednika Xi Jinpinga o velikih investicijah v infrastrukturo, s katerimi bi se izboljšale prometne povezave znotraj Azije ter med Azijo in Evropo.

Putin, ki je danes prispel v Peking, se bo v sredo ob robu zasedanja predvidoma sestal s Xijem. Po navedbah Kremlja bosta voditelja posebno pozornost namenila mednarodnim in regionalnim vprašanjem.

Xi je ob začetku vrha danes pozdravil svojega “dragega prijatelja” Putina, ki je na svojem prvem potovanju na Kitajskem od ruske invazije na Ukrajino februarja lani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Voditelja sta se srečala na slovesnosti ob začetku vrha v pekinški Veliki dvorani narodov, je razvidno iz videoposnetka, ki ga je objavilo rusko zunanje ministrstvo, pri čemer sta se rokovala in izmenjala pozdravne besede, nato pa se udeležila skupinske fotografije z drugimi udeleženci vrha.

S Xijem se je danes srečal tudi madžarski premier Orban, da bi razpravljal o vlogi njegove države pri pobudi Pas in pot, poroča dpa.

Madžarski voditelj je pri tem izpostavil, da je njegova država dejavno sodelovala pri izgradnji kitajskega projekta, znanega tudi kot “nova svilna pot”, kitajsko-madžarski odnosi pa so se razvili na visoki ravni ne glede na spreminjajoče se mednarodne razmere.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen