Dr. Milan Zver: Suverenost vsake države je dragocena

0

(25. oktober 2023) Današnji dan ima poseben pomen za vse nas, ki čutimo gorečo ljubezen do svoje domovine in cenimo njeno suverenost ter neodvisnost. Danes namreč praznujemo dan suverenosti, praznik, ki nas spominja na enega ključnih dogodkov v procesu osamosvajanja Slovenije, in sicer obeležujemo spomin na dan, ko je po osamosvojitveni vojni zadnji vojak Jugoslovanske ljudske armade zapustil slovensko ozemlje.

To je bil trenutek, ko smo končno zadihali s polnimi pljuči svobode, kajti po osamosvojitveni vojni smo dosegli neodvisnost, ki smo si je tako zelo želeli. Zmaga v osamosvojitveni vojni tako ni bila le vojaški uspeh, temveč tudi zmaga volje in odločnosti našega naroda.

Čeprav se je osrednji dogodek, ko je iz Luke Koper odplula ladja z zadnjimi vojaki, zgodil v noči na 26. oktober 1991, je 25. oktober postal simboličen datum za obeležitev tega prelomnega trenutka. Ta dan nas opominja, da smo se kot narod soočali z izzivi in težavami, a smo se združili in se borili za svojo suverenost ter neodvisnost. Mednarodnopravno gledano se je odhod vojakov sicer zgodil nekoliko prej, saj sta zadnji ladji, ki sta bili opolnoči še zasidrani, veljali za tuje ozemlje. Vendar pa je ta podrobnost nepomembna v primerjavi z veličino tega dogodka. Dan suverenosti nas opominja, kako dragocena je suverenost vsake države in kako pomembno je, da jo zavestno varujemo.

Slovenija je danes suverena in neodvisna država, ponosna članica mednarodne skupnosti. Vendar pa ne smemo pozabiti na napore in žrtve, ki so nas pripeljali do tega trenutka. Naša suverenost je dragocen zaklad, ki ga moramo varovati in negovati za prihodnje generacije. Ne smemo in ne moremo dovoliti, da bi nam suverenost skušale odvzeti leve evropske politične sile, ki si prizadevajo za vzpostavitve Evropske unije kot nadnacionalne države, ki bi vrsto področij, doslej v suvereni domeni držav članic, želeli vzpostaviti kot področja skupne evropske politike.

Ob prazniku dneva suverenosti se spomnimo slovenske zgodovine in se zavedajmo, da v ljubezni do domovine in skupnem duhu leži naša moč. Naj bo 25. oktober dan, ko se ponovno zavežemo k ohranjanju suverenosti, svobode in neodvisnosti naše lepe Slovenije.

Dr. Milan Zver

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen