Amazon skoraj potrojil četrtletni dobiček, tudi proizvajalec čipov Intel presegel pričakovanja Wall Streeta

0

Ameriški tehnološki velikan Amazon je dobiček v tretjem četrtletju medletno povečal z 2,9 na na 9,9 milijarde dolarjev, prihodke pa za 13 odstotkov na 143,1 milijarde dolarjev, je sporočilo podjetje, ki uspeh pripisuje izboljšanju učinkovitosti.

Delnice Amazona so se v podaljšanem borznem trgovanju po objavi rezultatov podražile za 5,36 odstotka na 125,98 dolarja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“V tretjem četrtletju smo imeli dobre rezultate, saj smo pri poslovanju s prodajalnami naredili nov korak naprej pri stroških storitev in hitrosti dostave,” je dejal glavni izvršni direktor podjetja Amazon Andy Jassy in dodal, da so se oglaševalski posli močno povečali, posli računalništva v oblaku AWS pa so se dodatno stabilizirali.

Ameriška vlada je septembra vložila tožbo proti Amazonu zaradi nezakonitega monopola. “Naša pritožba opisuje, kako je Amazon uporabljal vrsto kaznovalnih in prisilnih taktik za nezakonito ohranjanje svojih monopolov,” je ob najavi tožbe povedala predsednica Zvezne komisije za trgovino (FTC) Lina Khan.

Amazon je v četrtek sporočil, da bo v ZDA za pričakovano rast nakupov v času praznikov zaposlil 250.000 dodatnih delavcev, plačo pa bo povišal na povprečno 20,5 dolarja na uro.

Prejšnji teden pa je podjetje sporočilo, da bo do konca leta 2024 razširilo dostavo določenih nakupov z brezpilotniki na tretjo ameriško zvezno državo ter na Veliko Britanijo in Italijo.

Amazonovi dostavni brezpilotniki že delujejo v Kaliforniji in Teksasu, novi model pa bo lahko deloval v bolj ekstremnih vremenskih razmerah, je na marketinškem dogodku povedal podpredsednik podjetja Amazon Prime Air David Carbon.

Amazon je v enem od svojih logističnih centrov v Teksasu namestil tudi nov sistem robotike, ki vključuje tehnologijo, kot so avtomatizirana vozila, mehanske roke in tehnologija računalniškega vida. V svojih skladiščih že uporablja 750.000 robotov, ki pospešujejo dostavo.

Amazon je uspešen tudi pri oglaševanju in Insider Intelligence pričakuje, da bo oglaševalska dejavnost v ZDA letos prinesla skoraj 34 milijard dolarjev.

Čeprav se je dobiček Amazonovih spletnih storitev (AWS) v tem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal, pa je rast enote zaostajala za rastjo, storitev v oblaku pri tehnoloških gigantih Microsoft in Google. Amazon je pred tedni sporočil, da bo v podjetje Anthropic, ki se ukvarja z umetno inteligenco, vložil do štiri milijarde dolarjev.

Uspeh ChatGPT podjetja OpenAI je privedel do velikih vlaganj na to področje. Anthropic se je strinjal, da bo uporabljal Amazonove čipe za razvoj svojih naslednjih modelov.

Amazon je že napovedal, da namerava svojo glasovno pomočnico Alexa okrepiti z generativno umetno inteligenco, ki bo po besedah podjetja uporabnikom omogočila bolj tekoče pogovore.

Ameriški proizvajalec čipov Intel je s poslovanjem v tretjem četrtletju letošnjega leta presegel pričakovanja analitikov Wall Streeta, čeprav je lanskoletni čisti dobiček v višini milijarde dolarjev nazadoval na 300 milijonov dolarjev. Prihodki so od lani upadli za osem odstotkov na 14,2 milijarde dolarjev.

Intel je tako z dobičkom kot prihodki kljub vsemi presegel napovedi in njegov delnice so se v četrtek po objavi rezultatov v podaljšanem borznem trgovanju podražile za 7,38 odstotka na 34,92 dolarja.

Intel trenutno veliko vlaga v nove tovarne v ZDA in drugje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podjetje si, ko gre za zmogljive čipe, potrebne za računalniške zahteve umetne inteligence, prizadeva dohiteti tekmece, zlasti družbo Nvidia. “Naša naloga je, da umetno inteligenco uvedemo povsod,” je v telefonskem pogovoru z novinarji dejal glavni izvršni direktor Intela Patrick Gelsinger.

Intel velja za ključno podjetje, prek katerega lahko ZDA zmanjšajo svojo odvisnost od velikih svetovnih proizvajalcev, kot je tajvanski TSMC.

V začetku leta so v družbi napovedali, da bodo za novo tovarno v Izraelu, ki bo odprta leta 2027, porabili 25 milijard dolarjev, izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je to označil za največjo tujo naložbo v državi.

Intel z razvojnimi centri in proizvodnim obratom, v katerih je zaposlenih približno 12.000 ljudi, v Izraelu deluje od 70. let prejšnjega stoletja, je navedlo izraelsko finančno ministrstvo.

Gelsinger je dejal, da so Intelove ekipe kljub vojni med Izraelom in skrajnim islamističnim gibanjem Hamas nadaljevale delo in prizadevanja za širitev svojih obratov.

Intel je leta 2021 začel reorganizacijo in ima nekaj več kot 120.000 zaposlenih, medtem ko jih je imel pred letom dni 131.500.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen