Von der Leynova v nedeljo na Lampeduso. Francoska premierka Borne: Čas je za solidarnost z Italijo!

0

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen bo v nedeljo odpotovala na italijanski otok Lampedusa, kamor je v minulih dneh prispelo na tisoče migrantov, so danes potrdili viri v Bruslju.

Von der Leyen bo na Lampeduso odpotovala na povabilo italijanske premierke Giorgie Meloni, je na omrežju X, nekdanjem Twitterju, potrdil glavni govorec Evropske komisije Eric Mamer.

Predsednica komisije naj bi se v Rimu najprej srečala z italijansko premierko Meloni, nato pa naj bi skupaj odpotovali na Lampeduso, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Meloni je v petek opozorila na nevzdržen migracijski pritisk na Italijo ter EU pozvala k odzivu. Po prihodu več tisoč migrantov s čolni na Lampeduso v zadnjih dneh je von der Leyen povabila, naj se osebno prepriča o resnosti razmer. Predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela pa je pozvala, naj razpravo o tem uvrsti na dnevni red oktobrskega vrha EU.

Meloni je opozorila, da bi lahko “več deset milijonov ljudi” v Afriki želelo zapustiti svoje države zaradi državnih udarov ali lakote, in dodala, da je “očitno, da Italija in Evropa ne moreta sprejeti te ogromne mase” migrantov.

“Migracijski pritisk, ki ga Italija doživlja od začetka leta, je neznosen. Je posledica težkih mednarodnih razmer v Afriki,” je Meloni dejala v video sporočilu, ki ga je predvajal njen urad.

Po podatkih agencije ZN za migracije je samo od ponedeljka do srede na otok na 199 čolnih prispelo približno 8500 ljudi, kar je več, kot ima otok prebivalcev. Po podatkih notranjega ministrstva v Rimu je od začetka leta v Italijo na čolnih prispelo približno 127.200 ljudi, v enakem obdobju lani pa približno 66.200.

Prišel je čas za solidarnost z Italijo, pa tudi za ukrepanje EU, je danes v luči največjega migrantskega vala, s katerim se v zadnjih dneh sooča sosednja država na otoku Lampedusa, dejala francoska premierka Elisabeth Borne.

Borne je na televiziji BFMTV napovedala, da se bo o tem francoski predsednik Emmanuel Macron pogovarjal z italijansko premierko Giorgio Meloni, a podrobnosti ni navedla, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

O razmerah na Lampedusi je danes potekala videokonferenca notranjih ministrov Italije, Francije in Nemčije, Mattea Piantedosija, Geralda Darmanina in Nancy Faeser, ter evropske komisarke za notranje zadeve Ylve Johansson, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen bo v nedeljo na povabilo Giorgie Meloni odpotovala na Lampeduso.

Po podatkih agencije Združenih narodov za migracije je med ponedeljkom in sredo na 199 čolnih na Lampeduso prispelo približno 8500 ljudi, kar je več, kot je prebivalcev tega otoka. Več tisoč migrantov so sicer v petek prepeljali na Sicilijo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen