Viki Grošelj predstavil knjigo ‘Mojih 33 odprav’ o izjemnih vzponih na 33 najvišjih in najbolj odmaknjenih gorstev sveta

0

Alpinist Viki Grošelj je v svet pospremil svojo 19. knjigo, ki nosi pomenljiv naslov ‘Mojih 33 odprav’ v najvišja in najbolj odmaknjena gorstva sveta. “Grošelj je ena ključnih osebnosti slovenskega alpinizma in eden najboljših alpinistov na svetu,” je v predgovoru zapisal legendarni alpinist Reinhold Messner.

Enainsedemdesetletni Grošelj se še ni odrekel dejavnostim v Nepalu v naslednjih letih, le vrhunskih vzponov ne bo več. Grošelj je Slovenec z največ preplezanimi osem tisočaki, povzpel se je na deset od štirinajstih. Je tudi prvi Slovenec, ki se je povzpel na vse najvišje vrhove celin.

V alpinističnem plezanju je od leta 1967, v zadnjem obdobju pa je tudi predsednik odbora za Bloudkove nagrade, najvišjega državnega priznanja z šport. Je avtor 19 knjig, prva je nastala leta 1987, in soavtor več kot 20.

“Ta moja zadnja knjiga je najpomembnejša, v njej sem strnil vse najpomembnejše odprave izven Evrope. Hvaležen sem številnim mecenom in prijateljem. Štiri leta in pol odsotnosti so zahtevale odprave, še za enkrat toliko je bilo trekingov in raziskovanj, pa potem so bile še šole v naravi, kar je zneslo kar precejšen del mojega življenja. Zato gre prva zahvala ženi in sinu za razumevanje mojega poslanstva,” je na predstavitvi v Cankarjevem domu dejal Grošelj.

Sloviti Messner ni pozabil omeniti, da je Grošelj “hojo in plezanje od juga do severa in od vzhoda do zahoda Nepala posvetil nepalskim domačinom in jim s svojim humanitarnim skladom pomagal zlasti po potresu leta 2015”. Grošelj bo nadaljeval dobrodelno delovanje. V naslednjem obdobju bo zbiranje denarja namenil žrtvam nedavnih poplav pri nas.

“Vesel sem, da je predgovor napisal Messner, ki je po mojem mnenju najpomembnejši alpinist v zgodovini. To je tudi neko priznanje. Doma se je nabralo več kot 50 zvezkov zapisov, že iz slovenskih in evropskih gora, potem pa so tu še ostali zapisi, ki sem jih moral skrčiti, da sem lahko vse skupaj spravil v knjigo, v pregled več kot petdesetih let gorniškega delovanja,” je knjigo predstavil Grošelj.

V njej je kot zadnji vzpon opisan lanski na goro Himlung. Zaključi se s 94 dni dolgo odpravo na Makalu, ki se je pričela 10. avgusta leta 1975.

“Bil sem strašno radoveden otrok, vse me je zanimalo. Starši v Guncljah, ta vas je sedaj del Ljubljane, so mi kot otroku svetovali, da naj grem tako daleč, da vidim zvonik Šentviške cerkve, potem pa se moram vrniti, da se ne izgubim.”

Seveda se je že kmalu lotil daljših poti. “Začel sem tudi pisati, potem pa je očitno to začelo zanimati tudi druge. Povabila za pisanje prve knjige sem se kar ustrašil, pa nisem plašen človek. A prvo knjigo, ki je bila razprodana, kar me je šokiralo, je bilo bistveno težje napisati, kot splezati na osem tisočak. Upam tudi, da je moja zadnja knjiga boljša kot tista prva,” je pisateljske začetke strnil Grošelj.

Dejal je, da bi marsikaj, kar je v prejšnjih knjigah zapisal, sedaj preklical. “A je obenem lepo, da je to ostalo, saj je tako tudi ostal duh tistega časa in številni nepozabni dogodki. Pred osamosvojitvijo Slovenije smo tako šli marca 1991 na odpravo, ki je trajala 71 dni. Tedaj še nismo vedeli, kakšna bo naša zastava, vedeli smo le, da bo brez zvezde. Ko sem se vrnil v domovino, pa sem videl na fotografiji, da sem se na vrhu Kangčendzenge slikal z rusko nacionalno zastavo.”

Grošelj ni mogel mimo tega, da je vrhunski alpinizem zelo nevarna dejavnost. Na 33 njegovih odpravah je umrlo sedem soplezalcev, na dveh celo po dva, zato je posvetil knjigo tudi njim.

ZALOŽNIK O KNJIGI

Viki Grošelj v knjigi Mojih 33 odprav obračuna z vzponi na 33 najvišjih in najbolj odmaknjenih gorstev sveta. Od Makaluja leta 1975 do Himlunga leta 2022. Izjemnih 47 let spominov na skoraj 400 straneh z barvnimi fotografijami.

Iz uvoda – Viki Grošelj:

Po uspešno izvedeni jubilejni odpravi na Himlung leta 2022 sem začutil, da prihaja čas, ko bom zaključil svoje delovanje na odpravah v tuja gorstva. Seveda ne izključujem povsem, da me bo morda še kdaj premamil izziv višin. Pa vendar. Ta, daleč najbolj pomemben del mojega gorniškega življenja in delovanja zaključujem živ, zdrav in še kar pri močeh. Po sedeminštiridesetih letih več kot intenzivnih dogajanj na triintridesetih odpravah v najvišja in najbolj odmaknjena gorstva sveta čutim predvsem hvaležnost, da se je zame tako srečno izteklo.

V tej knjigi sem povezal in predstavil del mojega, slovenskega, pa tudi svetovnega dogajanja z odprav. Pri pisanju so mi bili v veliko pomoč dnevniški zapisi. Več kot petdeset popisanih zvezkov se je nabralo na polici. Za skoraj pol stoletja doživetij je shranjenih v njih. Svet in alpinizem sta se v tem času precej spremenila, zato je pri nekaterih zapisih potrebno upoštevati časovno oddaljenost in duh časa, v katerem so se odprave odvile.

Iz predgovora – Reinhold Messner:

Viki Grošelj je ena ključnih osebnosti slovenskega alpinizma in eden najboljših alpinistov na svetu. Rodil se je leta 1952, plezati pa je začel leta 1966. Po številnih težkih vzponih v Sloveniji in Centralnih Alpah se je kot član ali kot vodja udeležil 33 odprav v Himalajo in v druga gorstva izven Evrope. /…/ Viki je postal uspešen avtor devetnajstih knjig in znan predavatelj daleč onkraj meja Slovenije. Njegov moto je: Alpinizem je pustolovščina v najbolj plemenitem, najčistejšem in najbolj pozitivnem pomenu te besede. Viki Grošelj odlično združuje vrhunske aktivnosti s pripovedovanjem zgodb. S svojim odnosom do obeh dejavnosti je postal del velikih zgodb tradicionalnega alpinizma.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen