Udeleženci vrha o demografiji na Madžarskem o pomenu družine in demografski krizi

0

Zavzemanje za družino bi moralo biti nacionalni minimum, je danes na 5. vrhu o demografiji v Budimpešti dejala madžarska predsednica Katalin Novak in opozorila na “demografsko zimo” v razvitem svetu. Vrha se je prvič udeležila italijanska premierka Giorgia Meloni, ki je poudarila, da migracije niso rešitev za demografski upad.

“Danes smo tu kot medsebojni zavezniki in zavezniki družin. Danes se borimo za svobodo družin. Demografska zima, s katero se sooča razviti svet, se trenutno spreminja v ledeno dobo,” je dejala predsednica in opozorila, da brez otrok ni prihodnosti, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Pozvala je k svobodni vzgoji otrok. “To pomeni, da bi morala biti vzgoja izključna pravica, odgovornost in obveznost staršev brez vmešavanja kakršne koli ideologije. Ne bomo dovolili, da bi bili naši otroci prikrajšani za občutek varnosti, ki izvira iz njihove identitete. Nekdo, ki se rodi kot deklica, bi moral imeti možnost, da odraste kot deklica, in deček bi moral odraščati kot deček,” je dejala.

Prav tako je poudarila, da starševstvo ne bi smelo biti dejavnik tveganja revščine in da tisti, ki imajo otroke, ne bi smeli biti v slabšem položaju kot tisti brez otrok. Še pred vrhom pa je opozorila, da Madžarska ne bo imela prihodnosti in naroda ne bo mogoče ohraniti, če se ne bo povečalo število rojstev.

Meloni je medtem na vrhu izjavila, da migracije niso rešitev za demografski upad, s katerim se soočajo številne evropske države, vključno z Italijo, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

“Pogosto se trdi, da bodo migracije prispevale k rasti našega prebivalstva. S tem se ne strinjam. Prepričana sem, da morajo veliki narodi prevzeti odgovornost za gradnjo lastne prihodnosti,” je nadaljevala.

“Migranti, če so v celoti vključeni, lahko prispevajo, vendar moramo kot evropski državljani prevzeti večjo odgovornost zase in poiskati rešitve za krize evropskega sistema,” je dodala. Pri tem je poudarila, da je treba mobilizirati sredstva za podporo družinam in kot dober primer izpostavila prav Madžarsko.

“Madžarska kaže, da se stvari lahko spremenijo, če imamo dovolj poguma, da sprejmemo potrebne odločitve in naložbe. Na Madžarskem se je trend upadanja rodnosti ustavil, število delovnih mest se je povečalo, prav tako zaposlenost žensk,” je še dodala Meloni, ki se je v Budimpešti srečala z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom.

Premierja sta razpravljala o najpomembnejših evropskih in mednarodnih vprašanjih ter dvostranskih odnosih med Rimom in Budimpešto, ki sta jih strani označili za odlične, je povedal Orbanov tiskovni predstavnik Bertalan Havasi.

V povezavi z vrhom o demografiji pa sta premierja poudarila pomen politik v podporo družini, tudi v luči demografskih izzivov, s katerimi se sooča Evropa. Migracije sta označila za skupen izziv za EU, ki zahteva skupen odgovor, pri čemer se je treba osredotočiti na zunanjo razsežnost tega vprašanja, poroča MTI.

5. vrha o demografiji v Budimpešti se sicer udeležuje tudi članica predsedstva Bosne in Hercegovine Željka Cvijanović, ki se je pred začetkom vrha sestala z Orbanom in predsednikom Bolgarije Rumenom Radevom, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Cvijanović je ob robu vrha dejala, da so bila na srečanju poslana močna sporočila in da je treba na Madžarsko gledati kot na dober primer izvajanja demografske politike. Kot dobro je ocenila sporočilo premierja Orbana, da so “Srbi rešitev, ne problem na Balkanu”, saj, kot je navedla, on najbolje razume situacijo na Zahodnem Balkanu, poroča Tanjug.

V Budimpešto danes iz Bruslja, kjer se je udeležil novega kroga pogovorov med Beogradom in Prištino pod okriljem EU, prihaja tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki se bo prav tako ločeno sestal z Orbanom in Radevom. Nato se bo na povabilo madžarske predsednice Novak udeležil večerje z udeleženci vrha o demografiji.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen