Na vzhodu Hrvaške v petih letih odstranili več kot 5600 min in drugih eksplozivnih sredstev

0

V osiješko-baranjski županiji so v petih letih očistili 2600 hektarjev gozdnih površin ter odstranili 5611 min in drugih eksplozivnih sredstev, so danes sporočili s hrvaškega notranjega ministrstva. Projekt razminiranja zaščitenih območij na skrajnem vzhodu Hrvaške je potekal od leta 2018 in je vreden 49 milijonov evrov.

Med odkritimi eksplozivnimi sredstvi, ki so bila postavljena med domovinsko vojno, je bilo 1762 protipehotnih min, 3103 protioklepnih min in 746 kosov različnih eksplozivnih sredstev, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Član uprave podjetja Hrvatske šume Igor Fazekaš je po poročanju hrvaške nacionalne televizije HTV poudaril, da so s projektom rešili dolgoletne probleme, povezane z onesnaženostjo z minami na zaščitenih območjih v osiješko-baranjski županiji.

V okviru projekta so očistili naravni park Kopački rit in območje ob reki Dravi, preostalo je le še okoli 6,7 kvadratna kilometra površin, ki jih bodo očistili predvidoma do konca oktobra.

Projekt razminiranja, obnove in varstva gozdov in gozdnih zemljišč na zaščitenih območjih v donavsko-dravski regiji Naturavita velja za enega od največjih projektov zaščite narave na Hrvaškem. 85 odstotkov nepovratnih sredstev za izvedbo projekta je prispevala Evropska unija, 15 odstotkov pa država.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen