Mag. Dejan Kaloh v poslanskem vprašanju: Kako bo vlada uresničila koalicijsko zavezo spoštovanja vladavine prava, ki jo vztrajno krši?

1

Zakonodajno-pravna služba državnega zbora je v svojih mnenjih glede več zakonov, ki so jih v tem mandatu pripravili ministrstva ali koalicijski poslanci, večkrat opozorila, da predstavljajo kršitev načelo zaupanja v pravo.

Mag. Dejan Kaloh je na vlado naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z uresničevanjem prioritet iz Programa za delo koalicije 2022-2026.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Program za delo koalicije 2022-2026, ki ste ga podpisale stranke Gibanja Svoboda, Socialnih demokratov in Levice, vsebuje številne elemente, ki se nanašajo na različna področja delovanja vlade, vključno z gospodarstvom, zdravstvom, izobraževanjem in drugimi.

V programskem delu navedene koalicijske pogodbe ste med drugim navedli naslednjo prioriteto: »V sodelovanju s civilno družbo odprava škodljivih ukrepov vlade – Sprejem Zakona za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države.« Prav tako v programskem delu koalicijske pogodbe izpostavljate pomen spoštovanja vladavine prava.

Ob tem velja poudariti, da je Zakonodajno-pravna služba državnega zbora v svojih mnenjih glede več zakonov, ki so jih v tem mandatu pripravili ministrstva ali koalicijski poslanci, večkrat opozorila, da predstavljajo kršitev načelo zaupanja v pravo (2. člen Ustave RS), kršitev načela delitve oblasti (3. člen Ustave RS) in načela enakosti pred zakonom (14. člen Ustave RS). Glede na navedeno takšnih predlogov Državni zbor Republike Slovenije vsebinsko sploh ne bi smel obravnavati.

V zvezi s tem Vlado Republike Slovenije sprašujem:

Kako bo Vlada Republike Slovenije sledila omenjeni prioriteti iz Programa za delo koalicije 2022-2026 v luči spoštovanja vladavine prava in predlagala zakone, ki bodo odpravili očitane neskladnosti z Ustavo Republike Slovenije, na katere v aktualnem mandatu mnogokrat opozarja Zakonodajno-pravna služba Državnega zbora Republike Slovenije?

Število komentarjev: 1
  1. marko pravi

    Tej koaliciji se fučka za vladavino prava, zato tudi tako mrcvarijo po RTV, po državnem zboru, po praktično vseh podsistemih v državi. A to so volili večinsko Slovenci, to naj zdaj gledajo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen