Fed ugotavlja umirjeno rast ameriškega gospodarstva

0

Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) v danes objavljeni bež knjigi, ki je zbirka poročil regionalnih izpostav Feda o gospodarskih gibanjih, ugotavlja, da je bila gospodarska aktivnost v ZDA julija in avgusta umirjena, poročajo tuje tiskovne agencije.

V več regionalnih izpostavah Feda se je rast cen upočasnila. Najbolj se je rast cen umirila v sektorju proizvodnja in potrošniško blago. Po drugi strani pa cene naraščajo na področju zavarovanj nepremičnin, med drugim kaže poročilo o stanju v gospodarstvu, ki je podlaga za nadaljnje odločitve o denarni politiki.

Na področju trga dela se je ustvarjanje delovnih mest se je upočasnilo. Ob tem neravnovesja na trgu dela pa ostajajo. Ohranjanje delavcev se je v več izpostavah izboljšalo, vendar le v nekaterih sektorjih, kot sta predelovalna industrija in promet.

Ob tem so se pritiski na plače povečevali. V prvi polovici leta so ti pogosto presegli pričakovanja. Skoraj vse izpostave so poročale o tem, da so podjetja napovedala, da se bo rast plač v bližnji prihodnosti na splošno upočasnila.

Potrošniška poraba se je predvsem za turistična potovanja povečala, vendar se je ostala poraba še naprej zmanjševala. Nekatere izpostave poročajo o tem, da so potrošniki izrabili svoje prihranke in da se začenjajo zadolževati.

Zamude v dobavnih verigah so se zmanjšale, izpolnjevanje naročil se je izboljšajo, kažejo podatki za industrijo. Skoraj vse izpostave pa so poročale o nezadostni razpoložljivosti stanovanj. Gradnjo cenovno dostopnih ogrožajo višji stroški financiranja, so večinoma izpostavili.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen