Dunaj izbran za najboljše ekološko mesto v Evropski uniji

0

Evropska komisija je danes podelila nagrade »EU Organic Awards« za izstopajoče ekološke projekte. Nagrado za najboljše ekološko mesto v Evropski uniji je prejel Dunaj, ki s svojo ekološko blagovno znamko Wiener Gusto od leta 2022 prodaja živila iz lastne proizvodnje.

Danes, v ponedeljek, 25. septembra, so v Bruslju razglasili prejemnike nagrad »EU Organic Awards«, ki jih je Evropska komisija letos drugič podelila za izstopajoče ekološke projekte. Dunaj je prejemnik nagrade za najboljše ekološko mesto. Nagrado je v Bruslju prevzel dunajski mestni minister za okolje Jürgen Czernohorszky, ki je ob zmagoslavju povedal, da je »Dunaj z znamko Wiener Gusto edino večje mesto z ekološkimi izdelki iz lastne pridelave. Izdelki so 100-odstotno ekološki in iz regionalne pridelave ter zaradi kratkih transportnih poti pomembno prispevajo k varstvu podnebja in zanesljivi oskrbi našega mesta.«

Evropska komisija od leta 2022 z nagradami izpostavlja primere dobrih praks na področju ekološkega kmetijstva. Nagrade podeljujejo v sedmih kategorijah, med drugim za najboljše ekološko mesto, regijo in podjetje za predelavo ekološke hrane. Mesto Dunaj je bilo nominirano s svojo ekološko blagovno znamko Wiener Gusto, pod katero od leta 2022 prodaja živila z lokalnih polj. Dunaj je z 2.000 hektarji obdelovalnih površin in vinogradov, ki so v lasti mesta, eden od največjih ekoloških pridelovalcev živil v Avstriji. Kmetje skrbijo, da so vsa živila proizvedena trajnostno in okolju prijazno ter tako sodelujejo tudi pri premagovanju podnebnih izzivov. Kupci lahko izdelke naročijo prek spleta ali jih poiščejo v izbranih prodajalnah po mestu. Med najbolj priljubljena živila Wiener Gusto sodijo različne vrste mok in mesnin.

Med prejemniki nagrad je tudi dunajska restavracija Luftburg – Kolarik, ki je bila izbrana za najboljšo ekološko restavracijo. Luftburg – Kolarik v Pratru je največja ekološko certificirana restavracija na svetu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen