V Kanadi zaradi gozdnih požarov odredili evakuacijo več deset tisoč ljudi

0

V provinci Britanska Kolumbija na zahodu Kanade so oblasti v soboto več deset tisoč prebivalcem v dolini Okanagan, vključno z mestom Kelowna, odredile evakuacijo zaradi gozdnih požarov, ki se hitro širijo. Po podatkih kanadske vlade je bilo samo v Britanski Kolumbiji v soboto zvečer aktivnih 385 požarov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ministrica za upravljanje izrednih razmer v Britanski Kolumbiji Bowinn Ma je razmere v Kelowni, sicer priljubljenem kraju za čolnarjenje in pohodništvo, opisala kot “zelo dinamične”. Po njenih besedah so okoli 30.000 ljudem odredili evakuacijo, še 36.000 pa so jih opozorili, naj bodo nanjo pripravljeni.

Kelowno, mesto s 150.000 prebivalci, je obsežen gozdni požar zajel v petek. Številni objekti so bili poškodovani, smrtnih žrtev ali ranjenih pa za zdaj ni bilo. Gasilcem v Britanski Kolumbiji sicer pomagajo kolegi iz drugih kanadskih provinc, Avstralije, Mehike, Brazilije in Kostarike.

Na udaru gozdnih požarov je to poletje skoraj celotna Kanada. Več deset tisoč ljudi je moralo zapustiti svoje domove, štiri osebe so umrle, uničenih pa je bilo več kot deset milijonov hektarjev površin.

Po vladnih podatkih je bilo samo v Britanski Kolumbiji v soboto zvečer aktivnih 385 požarov. Premier Justin Trudeau je po pogovorih s premierjem province Davidom Ebyjem obljubil pomoč na zvezni ravni.

Na Severozahodnih ozemljih so medtem končali evakuacijo prebivalcev regionalne prestolnice Yellowknife s približno 20.000 prebivalci. Nekaj olajšanja mestu, ki leži daleč na severu ob Velikem suženjskem jezeru, je v soboto ponoči prinesel dež.

Vendar pa je okoljski minister province Shane Thompson opozoril, da “malo dežja še ne pomeni, da se je varno vrniti domov”. Pristojne službe so medtem končale z gradnjo protipožarnih pregrad in nameščanjem razpršilcev ter vodnih topov za obrambo mesta.

Kot je še dejal Thompson, sta bili z evakuacijo mesta Yellowknife in drugih krajev razseljeni dve tretjini celotnega prebivalstva Severozahodnih ozemelj.

Požari v naravi pa divjajo tudi v zvezni državi Washington v ZDA, kjer je po poročanju tamkajšnjih medijev umrl najmanj en človek. V kraju Medical Lake blizu mesta Spokano so tudi odredili evakuacijo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen