(Nov uspeh slovenskega atletskega silaka) Kristjan Čeh v Budimpešti osvojil srebro na atletskem SP v metu diska

0

Kristjan Čeh je na 19. svetovnem prvenstvu v Budimpešti v finalu meta diska s 70,02 metra, daljavo je dosegel v zadnji seriji, osvojil srebrno medaljo. Naslov prvaka, ki ga je osvojil lani v Eugenu v ZDA, mu je v zadnjem metu tekme odvzel Šved Daniel Stahl z 71,46 m in rekordom prvenstev.

Čeh je bil pred finalno serijo drugi, potem je v predzadnjem metu tekmovanja prevzel vodstvo, a le za kratko. Takoj za njim je Stahl, olimpijski zmagovalec iz Tokia, ponovno in dokončno prišel na čelo. Čeh je bil drugi, tretji pa Litovec Mykolas Alekna, lanski evropski prvak in svetovni podprvak in lanski mladinski svetovni prvak je vrgel 68,85 m.

Poleg Čeha je bil doslej med Slovenci na SP zlat le Primož Kozmus v metu kladiva v Berlinu leta 2009. Čehovo srebro je sedma slovenska medalja na dosedanjih devetnajstih SP. Kozmus je bil še srebrn v Osaki na Japonskem leta 2007 in bronast v Daeguju v Južni Koreji leta 2011. Prvo slovensko odličje je s tretjim mestom Gregor Cankar osvojil v skoku v daljino v španski Sevilli leta 1999, bronasta je bila še Marija Šestak v troskoku v japonski Osaki leta 2007.

Čeh je finale na stadionu atletskega madžarskega nacionalnega centra začel kot tretji po vrsti, namerili so mu 68,31 metra in je po prvi seriji prepričljivo vodil. Drugi je bil Avstralec Matthew Denny s 66,39 m, tretji Litovec Andrius Gudžius s 65,95 m. Slednji je drugič vrgel 66,16 m, nato je bil takoj za Litovcem Čeh drugič v krogu za izmet, disk je pristal na 69,27 m. Alekna je nato prišel na drugo mesto s 67,08 m, Stahl na tretje s 66,58 m.

Dva metra in šest centimetrov visoki Ptujčan je v tretji seriji disk znova zalučal blizu črte za 70 m, a je prestopil. Jamajčan Fedrick Dacers pa je s 66,72 prišel na tretje mesto. V četrti seriji je Čeha, ki je vrgel 67,89 m, za deset centimetrov prehitel Stahl (69,37 m) in prevzel vodstvo, vodilnima se je na tretjem mestu še bolj približal Alekna (68,85 m).

V peti seriji ni bilo sprememb na prvih treh mestih. Alekna je v šesti, zadnji seriji vrgel 68,07 m in to je pomenilo, da ima najmanj srebro v rokah Čeh. Šestič je vrgel 70,02 m in požel velik aplavz občinstva med katerim je bilo veliko slovenskih zastav. A nato se je Šved vrnil in 71,46 m osvojil svoje drugo zlato na SP.

Čeh je osebni in slovenski rekord, 71,86 metra, zmogel 16. junija letos v estonskem kraju Johvi, s tem je izenačen na četrtem mestu v zgodovini discipline. Pred dvema dnevoma je bil tretji v kvalifikacijah s 65,95 metra za Stahlom (66,25 m) in Alekno (66,04 m), nihče pa ni presegel avtomatične kvalifikacijske norme, 66,5 metra.

Čeh v tej sezoni ni zmagal trikrat, četrtič ni bil najvišje prav na SP. Prvič brez zmage v tej sezoni je bil v Turkuju na Finskem 13. junija, ko je zasedel drugo mesto, boljši je bil Stahl. Ptujčan je v diamantni ligi zmagal na vseh tekmah lani in je bil do tekme v britanski prestolnici 23. julija neporažen tudi letos. V Londonu je osvojil tretje mesto in je po seriji osmih zmag v tej prestižni seriji doživel prvi poraz. Zmagal je Stahl, drugi je bil Avstralec Matthew Denny. Pet dni prej sta Stahl in Gudžius Čeha premagala v Szekesfehervarju na Madžarskem.

Ptujčan je bil bolj prepričljiv pred lanskim SP, praktično na vseh tekmah se je gibal okrog magične meje 70 m in je bil tudi v očeh tujih strokovnjakov in medijev velik favorit za zlato. To vlogo je v Oregonu nato prepričljivo potrdil, na Haywardu Fieldu je bil razred zase, svetovni naslov je osvojil z rekordom prvenstev (71,13 metra). Še najbolj se mu je, tudi za prvo člansko odličje, približal Alekna (69,27 m).

Pred prvenstvom v ZDA je Čeh nastopil le na dveh velikih članskih tekmovanjih, 31. mesto je osvojil na SP v Dohi leta 2019, peti je bil na olimpijskih igrah leta 2021 v Tokiu. Ima še dve zlati medalji z EP do 23 let in srebro s sredozemskih iger v Tarragoni 2018, lani v Alžiriji na SI ni nastopil.

Na evropskem prvenstvu po SP je bil avgusta lani v Münchnu debitant na članskih prvenstvih stare celine in je osvojil srebro, zaostal je za Alekno. Zaradi pandemije novega koronavirusa so prvenstvo pred tremi leti v Parizu odpovedali in ga niso nadomestili, pred petimi leti v Berlinu pa Čeh še ni nastopil.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen