Na meddržavnem srečanju v Džedi pod taktirko Savdske Arabije po navedbah diplomatskih virov predlagali osnutek mirovnega načrta za Ukrajino

0

Savdska Arabija in več drugih držav je na srečanju v savdski Džedi ta konec tedna predlagalo osnutek mirovnega načrta za Ukrajino, so danes za nemško tiskovno agencijo dpa povedali diplomati blizu pogovorom.

V mestu ob Rdečem morju so se sešli predstavniki kakih 40 držav, med njimi Ukrajine, ZDA, državami Evropske unije in Kitajske. Rusija na srečanje ni bila povabljena.

Gostiteljica srečanja Savdska Arabija je sporočila, da je namen pogovorov poiskati politično in diplomatsko pot za končanje vojne v Ukrajini.

Po navedbah diplomatskih virov predlog mirovnega načrta predvideva prekinitev ognja na vseh frontah in mirovna pogajanja med Rusijo in Ukrajino pod okriljem Združenih narodov. V Kijevu so sicer pripravljeni na pogajanja z Rusijo šele, ko bo Moskva umaknila svoje sile iz države. Predlog naj bi temeljil na ohranitvi ozemeljske celovitosti Ukrajine in naj bi vključeval tudi izmenjavo vojnih ujetnikov.

Viri niso navedli, katere države poleg Savdske Arabije so podprle osnutek predloga, še poroča dpa.

Pogovori v Džedi so najnovejša pobuda v vrsti prizadevanj Savdske Arabije, ki ima dobre odnose tako s Kijevom kot z Moskvo, da bi se uveljavila na diplomatskem odru v povezavi z vojno v Ukrajini. Maja je kraljevina gostila ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega na vrhu Arabske lige v Džedi, kjer je ta nekatere arabske voditelje obtožil, da si zatiskajo oči pred grozotami ruske invazije.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen