Bivši agent FBI priznal sodelovanje s sankcioniranim ruskim milijarderjem Deripasko

0

Nekdanji vodja protiobveščevalnega oddelka FBI v New Yorku Charles McGonigal je v torek na zveznem sodišču v New Yorku priznal, da je sodeloval z ruskim milijarderjem Olegom Deripasko in mu skušal pomagati, da se izogne sankcijam, poroča ameriška televizija CBS.

55-letni McGonigal, ki se je upokojil leta 2018, je prav tako priznal, da je od Deripaske dobival denar za preiskavo konkurenčnega poslovneža, skušal pa mu je tudi pomagati pri odpravi sankcij.

Za Deripasko je zbiral informacije o ruskemu poslovnežu Vladimirju Potaninu, za katerega je Deripaska želel, da se ga uvrsti na ameriški seznam sankcioniranih, še navaja CBS.

Bivši agent je za te usluge dobil 17.500 dolarjev. Po priznanju svojih grehov v dogovoru s tožilstvom mu grozi do pet let zaporne kazni, sodišče pa mu bo kazen izreklo sredi decembra.

Potanin je eden najbogatejših Rusov in predsednik največjega svetovnega proizvajalca paladija in niklja Nornickel. ZDA so zaradi podpiranja ruske invazije na Ukrajino lani proti njemu uvedle sankcije.

Washington je proti Deripaski, ki se je tako kot Potanin obogatil v času privatizacije po razpadu Sovjetske zveze, uvedel sankcije že leta 2018 zaradi domnevnega vpletanja v ameriške predsedniške volitve 2016.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen