ZDA bi lahko v prihodnje v Evropo poslale 3000 vojaških rezervistov

0

Ameriški predsednik Joe Biden je nedavno odobril vpoklic do 3000 vojaških rezervistov, ki jih lahko Pentagon v prihodnje po potrebi napoti v Evropo. Biden v svojem ukazu pravi, da je to potrebno za utrditev enot, ki sodelujejo v operaciji Atlantska odločnost. Ta se je začela že leta 2014 po ruski pripojitvi Krima.

Misija Atlantska odločnost je namenjena utrditvi zaveznikov vzhodnega krila Nata proti nadaljnji ruski agresiji.

Evropsko poveljstvo Združenih držav Amerike (EUCOM) je po predsednikovem ukazu sporočilo, da to ne spreminja števila ameriških vojakov v Evropi. “Ne gre za dodatne sile,” je novinarjem povedal ameriški general Douglas Sims. “Nasprotno, rezervisti bi lahko v prihodnje prevzeli naloge, ki so jih prej opravljali vojaki iz aktivne enote,” je dodal.

Ameriško obrambno ministrstvo je tudi povedalo, da bo o uporabi novih pooblastil na koncu odločal poveljnik EUCOM. Bidnov ukaz je že sprožil preplah pri republikanskih podpornikih bivšega predsednika Donalda Trumpa, ki nasprotujejo odločni podpori Washingtona Ukrajini.

General Sims je dejal, da ta poteza ponazarja neomajno podporo in zavezanost ZDA obrambi Natovega vzhodnega krila po ruski nezakoniti in neizzvani vojni proti Ukrajini.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen