Vodja španske stranke Vox za nemire v Franciji posredno obtožil muslimane

0

Vodja španske skrajno desne stranke Vox Santiago Abascal je posredno obtožil muslimane, ki živijo v EU, da spodbujajo in vodijo izgrede, ki so preteklih šest noči potekali v več mestih v Franciji. Po poročanju španskega časnika El Pais je Abascal dogajanje v sosednji državi izkoristil tudi za kritiko 2,3-milijonske muslimanske skupnosti v Španiji.

“Po ulicah Francije pustošijo množice nasilnežev, ki ne priznavajo avtoritete države in se sploh ne počutijo, kot da so Francozi,” je dejal Abascal, ki je v soboto v Barceloni javno nagovoril nekaj sto svojih privržencev, je v nedeljo poročal španski časnik El Pais.

“Evropo ogrožajo množice antievropejcev, ki razbijajo policijske postaje, zažigajo knjižnice in so pripravljeni zabosti človeka, da bi mu ukradli mobilni telefon, ki se nočejo prilagoditi našemu načinu življenja in zakonom ter mislijo, da smo mi tisti, ki se moramo prilagoditi,” je še dejal Abascal, pri čemer ni neposredno omenil muslimanov.

Je pa vodja španske skrajno desne stranke ob tem naštel nekaj primerov incidentov v Franciji in Španiji v preteklih letih, v katerih so bili udeleženi posamezniki muslimanske veroizpovedi, in zavrnil trditve, da sta razlog za nemire v Franciji predvsem revščina in marginalizacija določenih skupin.

“Ne gre za neenakost, temveč za kulturo. Ne gre za barvo kože, gre za to, kar imajo nekateri ljudje v glavah,” je dejal Abascal, s čimer je namignil na domnevno nezdružljivost muslimanske in zahodne krščanske kulture, še piše El Pais.

“Evropa ne more še naprej uvažati novih priseljencev iz muslimanskih držav,” pa so v stranki Vox zapisali na Twitterju ob objavi povzetka njegovega govora. Vse kanale stranke Vox sicer že nekaj dni preplavljajo posnetki izgredov na ulicah mest po vsej Franciji.

Protesti in izgredi, ki so izbruhnili v Franciji ter se razširili tudi v sosednjo Belgijo in Švico, so sledili smrti najstnika francosko-alžirskega porekla, ki ga je policist v pariškem predmestju Nanterre v torek zvečer ustrelil in ubil med nadzorom prometa.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen