V Kremlju razkrili: Putin se je nekaj dni po neuspelem uporu sestal s Prigožinom in poveljniki skupine Wagner

0

Samo nekaj dni po propadlem poskusu upora se je z Jevgenijem Prigožinom, vodjo ruske najemniške skupine Wagner, v Kremlju 29. junija srečal ruski predsednik Vladimir Putin, je danes sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Skoraj triurnega srečanja se je udeležilo skupno 35 ljudi, ob Prigožinu tudi ostali poveljniki in vodje enot skupine Wagner, je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Po besedah Peskova je Putin na sestanku podal oceno delovanja Wagnerja na fronti v Ukrajini, kot tudi njihovega upora 24. junija. Poslušal je njihova pojasnila o uporu ter jim predlagal “več možnosti glede zaposlitve, tudi v bojnih vrstah,” je dodal. Izpostavil je še, da mu je Prigožin zagotovil brezpogojno podporo njegovih plačancev, ki da so se še naprej “pripravljeni boriti za domovino”.

V skladu z dogovorom, na podlagi katerega je skupina Wagner 24. junija nehala prodirati proti Moskvi, je Rusija umaknila vse obtožbe proti Prigožinu in mu dovolila, da odide v Belorusijo. Tja naj bi tudi odšel, pred dnevi pa je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko sporočil, da je v Rusiji. Kje natančno naj bi bil, ni znano. Od 26. junija se sicer ni pojavil v javnosti.

Ni znana niti usoda njegovih plačancev, za katere je Lukašenko v četrtek dejal, da prav tako niso v Belorusiji, čeprav se je pred tem govorilo, da jim je dal na voljo zemljišče za tabor. Po uporu naj bi se morali priključiti redni ruski vojski ali pa oditi v sosednjo državo.

Po poročanju AFP se je Kremelj z današnjim sporočilom odzval na članek v francoskem dnevniku Liberation, ki je v petek na podlagi zahodnih obveščevalnih virov poročal, da je Prigožin v Kremlju, kamor so ga povabili skupaj z ostalimi glavnimi poveljniki Wagnerja.

Prigožin je sicer vztrajal, da z uporom ni želel strmoglaviti vlade, temveč da je skušal rešiti Wagner, ki je na ruski strani sodeloval v vojni v Ukrajini.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen