Umiritev rasti cen opogumila vlagatelje na Wall Streetu

0

Znižanje stopnje inflacije v ZDA je vlilo optimizem vlagateljem na borzi na Wall Streetu in tečaji vrednostnih papirjev se v začetku današnjega trgovanja zvišujejo. Umiritev rast cen povečuje verjetnost, da bo ameriška centralna banka skrajšala svojo agresivno kampanjo dvigovanja obrestnih mer.

Inflacija v ZDA se je v prejšnjem mesecu znižala bolj, kot so pričakovali ekonomisti. Junija so bile cene življenjskih potrebščin v povprečju za tri odstotke višje kot junija lani, kar je najnižja stopnja inflacije po marcu 2021, so danes sporočili z ameriškega ministrstva za delo.

Vlagatelji zdaj upajo, da ameriški centralni banki ne bo treba več tako močno zaostrovati denarne politike. Čeprav se pričakuje zvišanje obrestnih mer julija, mnogi menijo, da novih zvišanj nato nekaj časa ne bo več.

Industrijski indeks Dow Jones se je v prvih 30 minutah trgovanja zvišal za 0,79 odstotka. Tehnološki indeks Nasdaq je trenutno na 1,15 odstotka višji ravni kot v torek, indeks 500 največjih ameriških podjetij S&P 500 pa beleži 0,90-odstotno rast.

Za več kot tri odstotke so se že podražile delnice družbe Nvidia. Po poročanju časnika Financial Times, ki se sklicuje na dobro obveščene vire, bi rad proizvajalec čipov Arm, ki ga je leta 2016 kupil japonski tehnološki velikan Softbank, privabil Nvidio in Intel kot sidrna vlagatelja v svojo prvo javno prodajo, načrtovano septembra.

Tudi tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi se danes zvišujejo. V Frankfurtu se je indeks DAX doslej zvišal za 1,27 odstotka in v Londonu indeks FTSE za 1,60 odstotka. V Parizu je indeks CAC 40 trenutno na 1,26 odstotka višji ravni kot v torek.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen