Prihodnji teden v parlamentu: DZ bo po nujnem postopku obravnaval predlog zakona o dolgotrajni oskrbi

0

Poslanci, ki so uradno že na parlamentarnih počitnicah, bodo v ponedeljek nadaljevali izredno sejo, ki so jo začeli v četrtek. Po nujnem postopku bodo obravnavali predlog zakona o dolgotrajni oskrbi, pa tudi predloga interventnega zakona glede javnega naročanja zdravil in novele zakona o socialnem varstvu. Glasovanje o predlogih bo še isti dan.

Prvotno je bilo načrtovano, da bo DZ obravnaval predlog zakona o dolgotrajni oskrbi že v četrtek. Vendar je odbor DZ za delo pripravil dopolnjeni predlog zakona šele v četrtek, in ne že v sredo. Sredino nujno sejo so morali prekiniti, ker so v SDS vložili zahtevo, naj DZ odloči o sklepu kolegija predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič, da se predlog obravnava po nujnem postopku. V tej poslanski skupini so namreč menili, da za obravnavo po nujnem postopku niso izpolnjeni pogoji.

A je DZ v četrtek odločil enako kot kolegij predsednice DZ. Tako je matični odbor tega dne nadaljeval nujno sejo in predlog pripravil za obravnavo na seji DZ.

Predlog zakona o dolgotrajni oskrbi sistemsko ureja področje in določa način financiranja

Predlog zakona o dolgotrajni oskrbi, ki se bo začel uporabljati 1. januarja 2024, postopno kot pravice prinaša oskrbovalca družinskega člana, dolgotrajno oskrbo na domu in e-oskrbo, dolgotrajno oskrbo v instituciji in denarni prejemek, ki bo nadomestil zdajšnji dodatek za pomoč in postrežbo.

Za financiranje zakona bo treba po oceni ministrstva za solidarno prihodnost zagotoviti 960 milijonov evrov letno. Od tega bo državni proračun prispeval 190 milijonov evrov, preostali znesek pa bodo od 1. julija 2025 pridobili z obveznim prispevkom za dolgotrajno oskrbo v višini enega odstotka od bruto plač, ki ga bodo plačali delodajalci in delojemalci, oziroma od neto pokojnin. Ministrstvo predvideva, da bodo s prispevkom dobili 620 milijonov evrov.

Predlog pa predvideva tudi lastno udeležbo pri financiranju. V skladu z dopolnilom Svobode in SD, ki ga je odbor potrdil, bo to veljalo od 1. januarja 2028, ne pa šele od 1. januarja 2032.

Opozicija nasprotuje predlogu. Pričakovati pa je tudi, da bo DS prihodnji teden vložil veto na zakon. V tem primeru naj bi se DZ v najkrajšem času znova sestal na izredni seji in o zakonu vnovič odločil.

S predlogom interventnega zakona do kakovostne preskrbe z zdravili

Vlada želi s predlogom zakona o nujnih ukrepih za zagotavljanje nemotene preskrbe z zdravili za javne lekarniške zavode začasno odpraviti problematiko hkratnega spoštovanja področnih predpisov in predpisov s področja javnega naročanja. S tem bi po oceni ministrstva za zdravje zagotovili nemoteno, varno in kakovostno preskrbo z zdravili. Ukrepi bi bili začasni in bi veljali do 31. decembra 2024.

Lekarniška zbornica namreč že vse od sprejetja zakona, ki ureja javno naročanje, opozarja na njegovo nezdružljivost z zakonom o lekarniški dejavnosti. Več javnih lekarniških razpisov ni bilo mogoče izvesti, ker v skladu z zakonodajo s področja javnega naročanja ne morejo predvideti predmeta naročila in količin. Samo en dobavitelj pa ne more pokriti vseh potreb, ki so jih lekarne dolžne zagotavljati po področnem zakonu o lekarniški dejavnosti, opominjajo.

Časovnica dogajanja v parlamentu

PONEDELJEK, 17. 7.2023

9.00 seja odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, na kateri bodo obravnavali pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti dela zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, ki omejuje prodajo sredstev, katerih glavni učinek je pok; povezava do sklica na portalu DZ: sta.si/qHV5mi

9.30 zaprta seja preiskovalne komisije DZ o ugotavljanju morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in političnega vplivanja na potek oziroma izid predkazenskih in drugih postopkov, na kateri se bodo dogovorili o delu; povezava do sklica na portalu DZ: sta.si/qb4Cqj

10.00 nadaljevanje izredne seje DZ, na kateri bodo med drugim obravnavali predlog zakona o dolgotrajni oskrbi, predlog novele zakona o socialnem varstvu ter predlog zakona o nujnih ukrepih za zagotavljanje nemotene preskrbe z zdravili; povezava do sklica na portalu DZ: sta.si/qsjFw6

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen