(Pre)ambiciozna mariborska občina bo morala vrniti 850.000 evrov za neuresničen projekt krožnega gospodarstva

0

Mariborska občina bo morala vrniti evropska sredstva, ki jih je kot vodilni partner prejela v sklopu projekta Urban soil 4 food, del katerega bi ob vzpostavitvi urbanih vrtov morala biti tudi postavitev pilotne naprave za predelavo bioloških odpadkov. Ker zaradi težav z lokacijo tega niso uresničili, mora občina do konca leta vrniti 850.000 evrov.

Projekt je leta 2018 tik pred iztekom mandata začela prejšnja mestna oblast, in sicer v sklopu ambiciozno zasnovanega modela krožnega gospodarstva za ravnanje z odpadki Wcycle.

Partnerji projekta, katerega celotna vrednost je znašala 3,7 milijona evrov, so bili še Inštitut Wcycle, Zavod za inovativnost in podjetništvo, E-zavod, Snaga, društvo Aktiviraj se!, Delta plan in Zavod za gradbeništvo iz Ljubljane.

Kot je v današnjem odzivu na informacije, da bo mestna občina morala vrniti denar, dejal podžupan Samo Peter Medved, je bil projekt dobro sprejet in ambiciozno zastavljen, a ga vsi partnerji niso mogli v celoti uresničiti.

Ob tem je zagotovil, da občine ni med temi, saj je zagotovila zemljišče za postavitev naprave v Selnici ob Dravi, za katerega je Snaga tudi prejela gradbeno dovoljenje, a je bil pozneje zaradi tega sprožen upravni spor, na kar pa izvajalci projekta nimajo vpliva.

Iz Bruslja so zato dobili zahtevek za povračilo sredstev za nakup naprave, ki v procesu sploh ni bila preskušena. Po besedah Medveda so jih zaprosili za podaljšanje roka za vračilo, kar so jim v torek tudi uradno odobrili in jim nov rok zastavili do konca letošnjega leta. V tem času bodo izvedeni tudi vsi poračuni z ostalimi partnerji, je zagotovil podžupan.

Ob tem je zatrdil, da mestna občina ne zadržuje nobenih evropskih sredstev, a je med partnerji potrebno urediti finančne zadeve tako, da najprej Snaga občini vrne denar, ki je bil porabljen za nakup komponent za postavitev pilotne naprave, iz tega denarja pa bodo del sredstev vrnili Bruslju, ostalo pa nakazali partnerjem v projektu.

Nekateri od njih naj bi sicer prejšnji mesec na občino naslovili zahtevo, da ta plača njihov delež do konca meseca, a po besedah Medveda taki roki ne izhajajo iz nobene pogodbe, zato občina zagotovo ni v zamudi glede obveznosti. Zagotovil je, da bodo to storili do konca leta, sicer pa nameravajo v kratkem sklicati tudi sestanek vseh partnerjev, s katerimi bodo dorekli podrobnosti.

Razlog za vračanje so vložene tožbe zoper izdano gradbeno dovoljenje za postavitev pilotne naprave s strani upravne enote Ruše. Čeprav je Snaga upravno sodišče prosila za prednostno obravnavo vloženih tožb, jim je slednje odgovorilo, da bo zadeva na vrsti za obravnavo v skladu s pravili sodnega reda, do danes pa sodišče odločitve še ni sprejelo.

Medved se je že ob vložitvi tožbe sestal s predstavniki Stalnega sekretariata programa, kjer so jim po njegovih besedah predlagali, da napravo postavijo in zaženejo ter s tem dokažejo, da je bila namenjena svoji funkciji, nato pa jo po potrebi odstranijo. Tudi sam se je zavzel za to, da bi Snaga tako ravnala, a so v podjetju ocenili, da gre za prevelika tveganja.

Po izvedenih izračunih naj bi partnerji v projektu prejeli okoli 250.000 evrov, medtem ko bodo morali okoli 600.000 evrov vrniti Bruslju.

Ob tem je Medved še povedal, da so se sestali tudi s predstavniki Snage in jih obvestili, da bodo vložili zahtevek za povrnitev denarja. Po njegovih informacijah naj bi Snaga šla v prodajo naprave, s čimer bi si lahko povrnila stroške, zakaj je takratno vodstvo javnega podjetja tako hitelo z nakupom naprave, pa mu ni znano.

Omenjena pilotna naprava bi sprva morala stati v Dogošah, kar so tamkajšnji krajani zavrnili, zato so pozneje lokacijo poiskali v sosednji Selnici, kjer pa je prav tako prišlo do nasprotovanj.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen