Newyorški borzni indeksi z mešanim tedenskim izkupičkom

0

Newyorški borzni indeksi so v petek sklenili mešan teden, pri čemer sta S&P in Dow Jones dosegla novo tedensko rast, tehnološki indeks Nasdaq Composite pa je nazadoval. S&P je tako končal že osmi teden rasti v zadnjih desetih tednih.

Širši indeks Standard & Poor’s 500 je v primerjavi s petkom preteklega tedna napredoval za 0,7 odstotka na 4536,34 točke. Industrijski indeks Dow Jones je napredoval za 2,1 odstotka na 35.227,69 točke, tehnološki indeks Nasdaq Composite pa je nazadoval za 0,6 odstotka na 14.032,81 točke.

Teden se je začel z rastjo borznih indeksov. Gospodarskih poročil v ZDA ni bilo, po mnenju analitikov pa naj bi na vzdušje, sicer očitno brez negativnih posledic, vplivali podatki o kitajski gospodarski rasti, ki je počasnejša od pričakovanj. Dow Jones je napredoval za 0,22 odstotka, S&P 500 za 0,39 odstotka, Nasdaq pa za 0,93 odstotka.

Poslovni rezultati nekaterih večjih bank, kot sta JP Morgan Chase in Citigroup, so v torek delniške indekse ponovno potisnili navzgor. Gospodarska poročila so bila mešana. Poslovne zaloge so maja od aprila narasle za 0,2 odstotka, trgovina na drobno junija prav tako za 0,2 odstotka. Dobrima poročiloma ministrstva za trgovino je ameriška centralna banka dodala slabo o padcu industrijske proizvodnje v juniju od maja za 0,5 odstotka.

Dow Jones je v torek napredoval za 1,06 odstotka, S&P 500 za 0,71 odstotka in Nasdaq za 0,76 odstotka.

Sreda je bila prav tako pozitivna kljub poročilu ministrstva za trgovino o osemodstotnem mesečnem padcu števila začetih novih stanovanjskih gradbenih projektov v juniju. Dow Jones je napredoval za 0,31 odstotka, S&P 500 za 0,24 odstotka, Nasdaq pa za 0,03 odstotka.

Tesla in Netflix sta v sredo objavila dobri gospodarski poročili o poslovanju v drugem četrtletju, vendar so analitiki Wall Streeta pričakovali še več in trgovanje z delnicami se je v četrtek končalo mešano. Dow Jones je napredoval za 0,47 odstotka, S&P 500 je nazadoval za 0,89 odstotka, Nasdaq pa za kar 2,05 odstotka.

Vodilni gospodarski indeks newyorške družbe Conference Board je junija v primerjavi z majem nazadoval za 0,7 odstotne točke na 106,1 točke, kar je že 15. zaporedni mesečni padec in bi moral v preteklosti pomeniti recesijo. Vendar pa te še ni na spregled.

Prodaja rabljenih stanovanj in hiš v ZDA je bila junija v primerjavi z junijem lani medletno manjša za 18,9 odstotka, pa so sporočili iz Nacionalnega združenja nepremičninskih posrednikov. V mesečni primerjavi je prodaja nazadovala za 3,3 odstotka na letno prilagojeno raven 4,16 milijona enot.

Tudi petkovo trgovanje se je končalo neenotno, pri čemer je Dow Jones dosegel že deseto zaporedno dnevno rast, kar je najdaljši tovrsten niz v skoraj zadnjih šestih letih. Gospodarskih poročil ni bilo, American Express pa je razočaral s poslovnimi rezultati.

S&P 500 je letos napredoval za 18,1 odstotka, Dow Jones za 6,3 odstotka, Nasdaq pa za 34,1 odstotka.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen