Madžarska pravosodna ministrica Varga se preusmerja v evropsko politiko, Orban si jo želi videti v Evropski komisiji

0

Madžarska pravosodna ministrica Judit Varga z današnjim dnem odstopa, saj, kot je sporočila, želi na volitvah v Evropski parlament junija prihodnje leto nastopiti kot glavna kandidatka vladajoče stranke Fidesz. Ta naloga zahteva vse njene moči, je 42-letnica pojasnila svoj odstop, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Vodenje pravosodnega ministrstva bo v torek prevzel Bence Tuzson, poroča APA.

“Ta naloga, podobno kot moje ministrske dolžnosti, zahteva celega človeka, zato sem predsednika vlade že obvestila, da nameravam odstopiti z 31. julijem,” je prejšnji teden po poročanju madžarskega časnika Magyar Nemzet dejala Varga.

Po njenih besedah je treba v EU odpraviti nesorazmerno prevlado levih in liberalnih strank ter doseči konservativni preobrat v evropskih institucijah. Pri tem želi imeti aktivno vlogo.

Cilj madžarskega premierja Viktorja Orbana bi lahko bil položaj Varge v Evropski komisiji, je poročal bruseljski portal Politico.

Političarka, katere resor je vključeval zadeve EU, je v Bruslju znana po svoji konfrontacijski retoriki, kritiziranju institucij EU na družbenih omrežjih in zvestobi Orbanu, je poročal Politico. Toda v krogih EU Varga velja tudi za poliglotko, ki dobro pozna Bruselj, in za osebo, ki jo lahko razmeroma izolirana madžarska vlada še vedno pošlje na srečanje z evropskimi uradniki.

Varga je bila v zadnjih letih v ospredju konfrontacij Madžarske z EU, saj je glasno zagovarjala politike, ki po mnenju večine vlad EU spodkopavajo temeljne demokratične norme, in si prizadevala prepričati evropske institucije, naj odmrznejo sredstva EU, namenjena Madžarski.

Odstop Varge odpira vprašanje, kdo bo vodil madžarsko predsedovanje EU v prvi polovici leta 2024, poroča portal Balkaninsight. Na ministrstvu že deluje skupina strokovnjakov za EU, vendar njen naslednik Tuzson, tesni Orbanov zaveznik, prihaja na položaj brez poglobljenega znanja o evropskih zadevah.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen