Italija in Grčija v primežu vročinskega vala, vse do 45 stopinj Celzija bo

0

Italijo je zajel vročinski val s temperaturami okoli 43 stopinj Celzija, ki bo po napovedih trajal vsaj do konca prihodnjega tedna. Vremenoslovci so ga poimenovali Cerber – po troglavem psu iz grške mitologije, ki varuje vhod v podzemlje. Izjemna vročina naj bi v petek zajela tudi Grčijo, kjer pričakujejo temperature do 45 stopinj Celzija.

Na Sardiniji so danes izmerili 43 stopinj Celzija. Samo v Rimu so morali reševalci zaradi kolapsov, omedlevice, akutne dehidracije, težav s srcem in dihanjem pomagati več deset ljudem, predvsem starejšim. Ministrstvo za zdravje je za večja mesta razglasilo izredne razmere zaradi vročine, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Nov vročinski val je zajel tudi večji del Grčije, kjer konec tedna pričakujejo temperature nad 40 stopinjami Celzija. V prestolnici Atene bi te lahko dosegle tudi do 45 stopinj, je danes sporočila grška državna vremenska služba. Oblasti so prebivalce in turiste pozvale k previdnosti in jim priporočile, naj se izogibajo težjim telesnim naporom.

V številnih krajih bodo za javnost odprli klimatizirane dvorane, v katere se bodo lahko zatekli tisti, ki nimajo klimatskih naprav. Več sindikatov je pozvalo, naj se petek zaradi vročine razglasi za dela prost dan. Na poziv se vlada še ni odzvala, so pa oblasti ljudi pozvale, naj po možnosti delajo od doma, delodajalce pa, naj od delavcev ne zahtevajo težkega fizičnega dela na prostem.

Vremenoslovci še ne vedo, kako dolgo bo vročinski val v Grčiji trajal. Po prvih napovedih naj bi vztrajal najmanj deset dni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen