Fedovo zaostrovanje denarne politike učinkuje – inflacija v ZDA upadla na tri odstotke

0

Inflacija v ZDA se še naprej umirja. Junija so se cene življenjskih potrebščin na letni ravni zvišale za tri odstotke, kar je eno odstotno točko manj kot maja in najmanj po marcu 2021, je objavilo ameriško ministrstvo za delo. Junijska umiritev inflacijske dinamike je bila skladna s pričakovanji analitikov.

Na mesečni ravni je bila inflacija v preteklem mesecu 0,2 odstotna, potem ko je maja dosegla 0,1 odstotka.

Letna inflacija se tako približuje dvoodstotnemu cilju ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) in je dokaz, da Fedovo zaostrovanje denarne politike učinkuje.

Po drugi strani pa je osnovna inflacija, ki ne upošteva cen hrane in energije, še vedno občutno višja. Junija je bila pri 4,8 odstotka, potem ko se je maja ustavila pri 5,3 odstotka. Prav na osnovno inflacijo so pozorne centralne banke, saj velja za boljši pokazatelj inflacijskih pritiskov v gospodarstvu.

Ameriški centralni bankirji so se sicer na zadnjem zasedanju odločili za premor pri zaostrovanju denarne politike, da bi videli, kako se bodo razvijale razmere. Fedov odbor za odprti trg je ključno obrestno mero v spopadu z visoko inflacijo pred tem zvišal na vseh svojih zadnjih desetih zasedanjih. Od začetka maja je na ravni med 5,00 in 5,25 odstotka.

Najnovejši podatki odpirajo vprašanja glede naslednjih odločitev osrednjega organa ameriške centralne banke. Medtem ko v Fedu pravijo, da bodo za dokončno obrzdanje inflacije potrebni dodatni dvigi obrestnih mer, bi pospešeno umirjanje inflacije ob še vedno dobrih razmerah na trgu dela lahko te načrte omililo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen