Dr. Milan Zver: Instrument stanja vladavine prava je postal najbolj transparentno politično orodje evropske levice

0

(5. julij 2023) Evropska komisija v danes objavljenem poročilu o vladavini prava v EU ugotavlja, da je bil v državah članicah EU dosežen napredek na področju pravosodja in svobode medijev, vendar v nekaterih sistemska tveganja ostajajo, med drugim v povezavi z neodvisnostjo sodstva. Letno poročilo komisije o stanju pravne države sicer obravnava pravosodni sistem, boj proti korupciji, svobodo in pluralizem medijev ter sistem zavor in ravnovesij. Vsebuje tudi posebna priporočila za države članice.

Slovenija je glede na omenjeno poročilo, naredila napredek glede neodvisnosti sodstva in javnih medijev ter v boju proti korupciji. Evropska komisija Slovenijo ob tem poziva k nadaljnjim prizadevanjem, med drugim pri zaščiti novinarjev, izpostavlja tudi izzive in spremembe v povezavi z RTV Slovenija v preteklem letu.

Evropski poslanec dr. Milan Zver je v odzivu glede omenjenega poročila navedel, da netransparentna komisarka Vera Jouruova, zadolžena za transparentnost v evropskih institucijah, ki v petih mesecih ni sposobna objaviti internih dokumentov o njenem obisku v Sloveniji, komisarka, ki javno podpre ustavno sporni zakon o RTV Slovenija; komisarka, ki vlado Janeza Janše označi za razlog nazadovanja vladavine prava in svobode medijev, kljub temu, da na svetovnih lestvicah o svobodi medijev in vladavine prava Slovenija v času desnih vlad vedno napreduje, “pač ne more biti nepristranski ocenjevalec stanja vladavine prava v katerikoli državi članici Evropske unije.”

“Instrument stanja vladavine prava je postal najbolj transparentno politično orodje evropske levice in farsa evropskih institucij. Državljani EU so že spregledali in tega instrumenta ne jemljejo več resno. Tudi sam glasujem proti tovrstnim pristranskim poročilom,” je ob tem še poudaril poslanec.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen