Zaradi poškodovanega jezu hidroelektrarne Kahovka na jugu Ukrajine danes poplavilo 24 krajev

0

Zaradi poškodovanega jezu hidroelektrarne Kahovka na jugu Ukrajine je danes poplavilo 24 krajev, med njimi bližnje mesto Nova Kahovka. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je opozoril, da bi lahko poplavilo kakih 80 krajev, in obljubil, da bodo ukrajinske oblasti storile vse, da bi rešile ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Najprej so mediji poročali, da je pod vodo Nova Kahovka. Ruske oblasti v tem mestu so razglasile izredne razmere. Župan Nove Kahovke Vladimir Leontjev je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na Telegramu sporočil, da voda v mestu še narašča. Dejal je še, da so evakuirali 900 ljudi. Povedal je, da so oblasti poslale 53 avtobusov, s katerimi bi ljudi iz Nove Kahovke in dveh bližnjih naselij prepeljali na varno.

Na posnetku, ki ga je predvajala ruska televizija, je videti popolnoma poplavljen osrednji trg v Novi Kahovki, po katerem plavajo labodi.

Po najnovejših podatkih ukrajinskega notranjega ministrstva je doslej poplavilo 24 krajev ob Dnepru. Ukrajinski notranji minister Igor Klimenko je v izjavi za javnost dejal, da je ministrstvo že evakuiralo “kakih tisoč ljudi”.

Ukrajinski predsednik Zelenski je po seji ukrajinskega sveta za nacionalno varnost, ki jo je sklical zaradi poškodovanega jezu, opozoril, da bi lahko poplavilo okoli 80 mest in vasi ob Dnepru. V sporočilu na Telegramu je obljubil, da bodo ukrajinske oblasti storile vse, kar je v njihovi moči, da bi rešile ljudi. Potrdil je tudi, da so izdali ukaz o čim prejšnji evakuaciji za vse, ki živijo na ogroženih območjih – teh je po ocenah ukrajinskih oblasti 16.000.

Zelenski je ob tem ponovil, da je za poškodbe na jezu odgovorna Rusija. Po njegovih besedah so jez razstrelili “od znotraj” malo pred 3. uro po krajevnem času. “Svet se mora na to odzvati,” je kasneje zapisal na družbenem omrežju Twitter.

Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak pa je poudaril, da je imela Rusija očiten motiv za napad na jez. Napad bi po njegovih besedah lahko ustvaril nepremostljive ovire za ukrajinsko protiofenzivo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Podoljak je danes na Twitterju tudi zapisal, da gre za poskus zavlačevanja vojne in nameren zločin. “Na obsežnem ozemlju bo uničeno vse življenje, uničena bodo številna naselja, nastala bo ogromna okoljska škoda,” je izpostavil.

Moskva po drugi strani za eksplozijo, ki je poškodovala jez in povzročila izlivanje vode iz akumulacijskega jezera, krivi Kijev. “To je nedvoumno dejanje namerne sabotaže ukrajinske strani, ki je bilo načrtovano in izvedeno po ukazu Kijeva,” je novinarjem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Ob tem je zavrnil očitke ukrajinskih oblasti o odgovornosti Moskve za incident.

Ruski preiskovalni odbor, ki je pristojen za preiskave resnih kaznivih dejanj, pa je kasneje sporočil, da je o incidentu na jezu uvedel preiskavo, poroča BBC.

Območje v okolici akumulacijskega jezera na jugu Ukrajine večinoma zasedajo ruske enote, ki so imele tudi nadzor nad hidroelektrarno ob jezu. Regionalna prestolnica Herson, ki leži nižje ob reki, je pod ukrajinskim nadzorom.

Jez blizu frontne črte na jugu Ukrajine je bil močno poškodovan minulo noč. Na več posnetkih, katerih verodostojnost strokovnjaki še preverjajo, je videti, kako voda dere čez delno poškodovan jez.

Hidrolelektrarna je uničena, kar sta potrdili tako ruska stran kot ukrajinski upravitelj elektrarne Ukrhidroenergo. Ta je kasneje po poročanju AFP sporočil, da elektrarne ne bo mogoče obnoviti.

Po incidentu se je po navedbah ukrajinskih oblasti v reko Dneper izlilo najmanj 150 ton strojnega olja, obstaja pa tveganje, da se ga bo izlilo še 300 ton, poroča AFP.

3,2 kilometra dolg in 30 metrov visok jez so na Dnepru zgradili leta 1956 v sklopu hidroelektrarne. Iz akumulacijskega jezera z 18 kubičnimi kilometri vode med drugim oskrbujejo največjo evropsko nuklearko v Zaporožju in polotok Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen