Strok česna na dan je ključ do krepkega zdravja

0

Česen je del naše vsakdanje prehrane, večina ljudi ga obožuje ravno zato, ker močno izboljšuje in izpopolnjuje okus jedi. Splošno znano je, da izboljšuje imunski sistem, vendar to še zdaleč ni vse, kar zmore. Da je česen izjemno zdravilen so nam večkrat povedala naše babice, v njegove pozitivne učinke pa so prepričani tudi zdravniki in znanstveniki, ki učinke česna že dolgo preučujejo v najrazličnejših študijah.

Zaščiteni boste pred raznimi prehladi in virusi

To dejstvo so poznale že naše babice. Če pozimi vsakodnevno uživate svež česen, imate zelo malo možnosti, da boste zboleli. Česen namreč vsebuje ogromno vitaminov in koristnih aminoklislin,vsebuje pa tudi alicin – organsko spojino, ki ubija bakterije in glivice. Da česen optimalno deluje, ga morate uživati svežega. Vsaka toplotna obdelava uničuje koristne sestavine.

Zmanjšala se bodo tveganja za razvoj srčno-žilnih bolezni

Česen širi žile, redči kri in uravnava krvni pritisk. Zmanjšuje tveganja za razvoj srčno-žilnih bolezni, pomaga proti holesterolu in vas ščiti pred srčnimi obolenji. Vendar nikar ne pozabite, da uživanje česna ne morete uporabiti kot edine metode za zdravljenje pri srčno-žilnih boleznih. Pred uporabo česna in drugih prehranskih dopolnil se vsekakor posvetujte z zdravnikom.

Vaš spomin se bo izboljšal

Česen je močan antiksidant, ki dokazano pomaga tudi pri pomlajevanju. Čeprav v lekarnah najdete kopico izdelkov proti staranju, marsikdo prisega na naravne metode, kot je česen. Česen vsebuje sestavne, ki ne preprečujejo le staranje kože, ampak tudi možganov. S tem pri starejših ljudeh zmanjšuje možnosti za razvoj Alzheimerjeve bolezni, pri mlajših pa izboljšuje spomin in zmogljivost možganov. Vse, kar morate storiti, je, da redno uživate svež česen.

Vaša telesna zmogljivost bo narasla

Z rednim uživanjem česna boste dosegli tudi boljšo kondicijo, krepitev mišic in bolj učinkovito delovanje srca (seveda v kombinaciji z redno rekreacijo). Če se ukvarjate s športom, bo uživanje česna zagotovo pripomoglo k boljšim rezultatom. Že v stari Grčiji, ko še niso poznali dopinga, so olimpijske športnike hranili s česnom, ker so verjeli, da so zaradi tega dosegali boljše rezultate. Česen pa ni primeren le za športnike, ampak za vsakogar. Izboljšal bo vašo produktivnost in zmanjšal utrujenost.

Začeli boste izgubljati odvečne kilograme

Če si želite preoblikovati svojo postavo, je eden od načinov tudi ta, da redno uživate svež česen. Sestavine v njem namreč uničujejo maščobne obloge in preprečujejo nabiranje odvečnih kilogramov, kadar je vaša prehrana nezdrava in neuravnotežena. Vse odvečne kalorije, ki jih zaužijete, česen preprosto uniči. Seveda to velja le v primeru, da pojeste dovolj svežega česna.

Pomembno je, da kljub vsemu s česnom ne pretiravate

Preden se odločite za intenzivno uživanje česna, se posvetujte z zdravnikom. Uživanje česna ni priporočljivo za nosečnice in doječe matere, prav tako pazite, da ga majhni otroci uživajo v zmernih količinah. Zdravniki sicer priporočajo, da lahko zdrav odrasel posameznik zaužije do 4 stroke česna na dan in se počuti odlično. Vse, kar vas lahko pri tem moti, je neprijeten vonj.

Kako preprečiti neprijeten vonj?

Nekateri strokovnjaki kulinarike so prepričani, da kombinacija surovega česna in kakršne koli oblike maščobe zmanjša neprijeten vonj po zaužitju česna. Tako ga prelijte z olivnim oljem ali ga zmešajte z avokadom, ki je bogat z zdravimi nenasičenimi maščobami. Po zaužitju pa žvečite meto, peteršilj ali spijte skodelico kave. Kljub tem ukrepom lahko vonj ob zaužitju velike količine česna v manjši meri ostane, zato je morda dober nasvet tudi, da si ga privoščite v manjših količinah tik pred spanjem, da se do naslednjega jutra izloči iz vašega sistema ali pa takrat, ko veste, da ne boste imeli pogostih stikov z drugimi ljudmi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen