SDS za izredno sejo DZ o upravljanju območij Natura 2000

0

Poslanci SDS zahtevajo sklic nujne seje DZ, na kateri bi razpravljali o načinu upravljanja območij Natura 2000. Ukrepi, ki sta jih pripravila resorno ministrstvo in zavod za varstvo narave, so po navedbah SDS vzbudili veliko nemira med kmeti, zato je stranka pripravila priporočila, “ki bodo omogočala kmetovanje brez nepotrebnih dodatnih omejitev”.

Ministrstvo za naravne vire in prostor ter Zavod RS za varstvo narave sta oblikovala predlog operativnega programa upravljanja območij Natura 2000 v letih 2023-2028, a je, kot so v zahtevi za sklic izredne seje DZ zapisali v SDS, doživel veliko nasprotovanja.

V t.i. prvem območju “predlagana nova uredba po novem predvideva popolno prepoved gnojenja (in pridelovanja) površin ter paše domačih živali, košnjo trave pa bi letos dovolili šele po 1. avgustu, medtem ko bi jo prihodnje leto 1. julija. Takrat je trava že suha in brez hranilnih snovi, ki so še kako pomembne za tiste kmete, ki živali, zlasti govedo, hranijo izključno s senom,” so med drugim izpostavili v največji opozicijski stranki.

Njihova poslanska skupina meni, da se mora vlada v sodelovanju z vsemi deležniki dogovoriti o najbolj primernem načinu upravljanja teh območjih, zato predlaga priporočila, ki bodo po njihovih navedbah omogočala kmetovanje na območju Natura 2000 brez nepotrebnih dodatnih omejitev.

Med drugim DZ v sprejem predlagajo poziv vladi, da pristopi k reviziji območij Natura 2000 in o rezultatih v roku šestih mesecev poroča pristojnima delovnima telesoma v DZ. “DZ vlado poziva, da prilagodi okoljske zahteve za kmetovanje na območjih Natura 2000 na za obstoj kmetijstva vzdržen način in tako, da kmetom ne bodo onemogočale dejavnosti kmetovanja,” med drugim še predlagajo v SDS.

Kot so še zapisali v zahtevi za sklic seje, so sicer zasledili vest, da vlada uredbo umika. “Upamo, da informacije držijo in pozdravljamo odločitev vlade, h kateri je pripomogla tudi naša zahteva in vztrajen angažma za dobrobit slovenskega kmeta,” so sklenili zahtevo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen