SDS v interpelaciji Bešiču Loredanu očita poslabšanje razmer v zdravstvu in neizpolnjene obljube o časovnici zdravstvene reforme

4

Poslanci SDS so danes v parlamentarni postopek vložili interpelacijo o delu ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana. Med očitki navajajo poslabšanje razmer v zdravstvu, med drugim podaljšanje čakalnih dob v zdravstvu ter neizpolnjene in prelomljene obljube o časovnici napovedane zdravstvene reforme.

Poslanci SDS v danes vloženi interpelaciji o delu in odgovornosti ministra za zdravje, ki so jo sicer napovedali že v začetku tedna, Bešiču Loredanu očitajo odgovornost za vedno slabše razmere v zdravstvu, serijo neizpolnjenih in prelomljenih obljub o njihovem reševanju ter neukrepanje in opuščanje dolžnega ravnanja.

Med glavnimi očitki v SDS navajajo podaljšanje čakalnih dob. Kot so spomnili, je tudi minister ob nastopu mandata junija lani med prioritetami izpostavil krajšanje čakalnih dob v zdravstvu. “Skoraj 50.000 pacientov več je na dan 31. marca 2023 na obravnavo čakalo nad dopustno čakalno dobo glede na 1. september 2022. Do junija 2023 je bilo za skrajševanje čakalnih dob na podlagi interventnega zakona porabljenih že okoli 137 milijonov evrov,” v interpelaciji navajajo v SDS.

“Dejstvo je, da sredstva, ki so šla iz žepov davkoplačevalcev, niso bila smotrno porabljena, ukrep za skrajševanje čakalnih dob v interventnem zakonu pa ni dosegel želenega učinka,” poudarjajo. Slednje po njihovem mnenju jasno in neizpodbitno izkazujejo tudi številke. Ob tem ministru očitajo tudi, da je od obljub, kako bo v letu dni z interventnim zakonom skrajšal čakalne dobe, po preteku tega časa kot uspeh predstavlja dejstvo, da se čakalne dobe niso ekstremno podaljšale.

V 12 točkah poslanci SDS ministru za zdravje očitajo “vrsto neuresničenih obljub” o časovnici zdravstvene reforme, ki jo je vlada predstavila v začetku leta. Ob tem so poudarili, da je Bešič Loredan do konca junija med drugim obljubil pripravo sistemske zakonodaje za rešitev problematike družinske medicine, prenovo nadzora in vodenja javnih zavodov ter ureditev področja absentizma.

V vodo je padla tudi časovnica o strukturni prenovi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in sprva za april napovedano oblikovanje ločenega plačnega stebra za področje zdravstva in socialnega varstva, so kritični v SDS. Obregnili so se tudi ob telefonski pogovor ministra s podpredsednikom sindikata Fides Gregorjem Zemljičem, v katerem je od njega zahteval podpis sporazuma glede zvišanja plač.

“Čas se je iztekel, kdo bo torej prevzel politično odgovornost,” se ob tem sprašujejo predlagatelji interpelacije. Ob tem so spomnili, da je vladna koalicija še pred nastopom mandata kot prioriteto izpostavljala reševanje razmer v slovenskem zdravstvu, na to se nanaša tudi veliko obljub, zapisanih v koalicijski pogodbi, v začetku leta pa so člani koalicije podpisali tudi zavezo za sodelovanje pri pripravi zdravstvene reforme.

Neuspešno se minister za zdravje po prepričanju SDS sicer spopada tudi s korupcijo v zdravstvu, pri čemer je po njihovem mnenju korak v napačno smer storil tudi z razveljavitvijo novele zakona o javnem naročanju, ki ga je sprejela vlada prvaka SDS Janeza Janše.

Za fiasko so v največji opozicijski stranki označili tudi strateški svet za prenovo zdravstvenega sistema, ki je sprva deloval na ministrstvu. Za tem je začel delovati strateški svet za zdravstvo pri predsedniku vlade pod vodstvom Erika Breclja, ki pa je v javnosti večkrat kritiziral tudi delo ministra, so spomnili v SDS. Tako ocenjujejo, da smo priča razkolu ekipe, ki je pred nastopom aktualne vlade napovedovala velik preboj v slovenskem zdravstvu. “Danes tako ob Danijelu Bešiču Loredanu ni več niti Dorijana Marušiča niti Mirte Koželj niti Erika Breclja. Zvest mu ostaja le še Aleš Šabeder,” so zapisali v SDS.

Kritični so tudi do napovedanega preoblikovanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki predvideva uvedbo obveznega prispevka, delovanja ambulant za neopredeljene ter projekta ureditve mreže nujne medicinske pomoči in urejanja področja satelitskih urgentnih centrov.

Prepričani so, da so vsa navedena dejanja ministra prinesla vedno slabše razmere v slovenskem zdravstvu, kratenje ustavne pravice državljanov do zdravstvenega varstva, omejen dostop do zdravstvenih storitev ter funkcijo ministra za zdravje skrhala do te mere, da je izgubljeno zaupanje javnosti. To pa so dovolj trdni argumenti, da minister Bešič Loredan ni primeren za opravljanje funkcije, ki jo zaseda, zato mora z nje oditi, menijo v SDS.

Št. komentarjev: 4
 1. Opazovalec pravi

  Res je, v njegovi bližini več vseh navedenih, njegovo bližino ” sedaj krasi lepo rejena Jelka Godec”. Brrrr

  1. Jože pravi

   To žena od Martina JKrpana. Ona tudi premaga “turka”….

 2. Denis pravi

  Bešič Loredan GO HOME. Pa šefa Zokija vzemi poleg?

 3. marko pravi

  Tale je pečenka, še Golob ga ne bo mogel več ubraniti. Fatva debele osemmarčevske deklice je namreč padla.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen