Mariborska Gostilna Pri treh ribnikih ostaja v občinski lasti, MOM nadaljuje iskanje dolgoročnega najemnika

0

Gostilna Pri treh ribnikih, ki velja za najstarejšo gostilno v Mariboru, ostaja v občinski lasti, saj mestni svet ni podprl predloga Liste kolesarjev in pešcev, da bi se jo zaradi neuspešnega iskanja najemnika prodalo. Družba Mestne nepremičnine jo zdaj ponuja v začasen najem samo čez poletje, ob tem pa nadaljuje iskanje dolgoročnega najemnika.

Gostinski lokal v Mestnem parku, nekoč znan tudi pod imenom Pri Kličku, so Mestne nepremičnine kupile junija 2020 od družbe Terme Maribor za okoli pol milijona evrov. Sprva je v njem ostal dolgoletni najemnik, a je pozneje odstopil od najemne pogodbe, ki jo je imel s termami sicer sklenjeno do junija letos. Gostilna je tako že leto dni zaprta.

Mestne nepremičnine so doslej objavile že tri razpise za najem te gostilne, a se ni prijavil nihče. Direktor Ranko Šmigoc poudarja, da je pri oddaji tako pomembnega objekta treba biti preudaren in potrpežljiv. “Z nepremičnino ravnamo zelo skrbno, jo vzdržujemo, negujemo in tako zagotavljamo, da ne pada njena vrednost. Hkrati delamo vse za to, da glede na trenutno stanje v gostinstvu najdemo rešitev, ki bo ustrezna ne le za sam objekt, ampak tudi da bo sovpadala z načrti mesta na tem območju,” je povedal.

Po njegovih besedah je glavna težava v tem, da gostinci nimajo kadra. “Sogovorniki, s katerimi smo imeli v izvedenih treh krogih že kar nekaj kontaktov, se predvsem sprašujejo, kako zagotoviti ustrezno ekipo za tako eminentno lokacijo,” je povedal.

Mestne nepremičnine so ta teden objavile sezonski razpis za oddajo kleti in vrta pred vhodom, da bi zagotovili vsaj poletno ponudbo. Ponujajo ju v najem za izvajanje gostinske dejavnosti s ponudbo pijač, slaščic, sladoleda, napitkov in hrane. Najemnik bo moral izvajati gostinsko dejavnost šest dni v tednu in bo imel pogodbo do novembra letos. “Najemno obdobje je možno podaljšati, v kolikor nepremičnina ne bo oddana v celoti,” piše v razpisu.

Najnižja možna najemnina je v višini 800 evrov na mesec, ponudbe pa zbirajo do 16. junija.

Šmigoc je prepričan, da bodo sčasoma našli dolgoročnega najemnika za celoten kompleks. “Mislim, da so naši pogoji ustrezni. To mi potrjujejo številna znana imena iz gostinstva in turizma. Zato je dodatno zniževanje pogojev nesmiselno, moramo pa ravnati trezno in potrpežljivo. Ker ta lokacija ni zgolj gostilna oziroma premoženje, ampak je identifikacija mesta,” je dejal.

Župan Saša Arsenovič je na seji mestnega sveta ta teden ponovil, da so Mestne nepremičnine kupile Gostilno Pri treh ribnikih zato, da bi zaščitile to pomembno kulturno dediščino. “Samo kot lastnik lahko odločaš, kakšna bo vsebina. Če objekt prodamo, je lahko notri karkoli,” je poudaril.

Povedal je, da želijo pomagati lokalnemu kmetijstvu in gospodarstvu, zato pri razpisu za najemnika vztrajajo pri izvajanju gostinske dejavnosti s ponudbo lokalne hrane, slovenskih jedi in regionalnih vin. “Želim si, da je to štajerska gostilna,” je dejal v odgovor na predlog svetniške skupine Liste kolesarjev in pešcev za prodajo gostilne.

“S tem se lahko izognemo žrtvovanju športnih, kulturnih, mladinskih in socialnih programov, ki jih izvajajo zavodi in društva v našem mestu. Po dobrih treh letih se je izkazalo, da je nakup gostilne spodletela investicija,” je povedal predsednik liste Josip Rotar.

Večina mestnih svetnikov je bila proti prodaji. Alenka Iskra iz SD je na primer izpostavila, da prodaja te nepremičnine ne pomeni avtomatično več denarja za kulturne in socialne programe. Gibanje Svoboda je namesto prodaje predlagalo, da se objekt pretvori v učni center za dijake in študente gostinstva in turizma. “Menimo, da še nismo izkoristili vseh možnosti, ki jih ta biser ponuja,” je povedala njihova predstavnica Davorka Pregl.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen