Kopališče Mariborski otok bo sprejelo kopalce v deloma novi podobi, ploščadi ob bazenih bodo po novem lesene

0

Kopališče Mariborski otok bo letos sprejelo kopalce v deloma obnovljeni podobi. Konec lanske kopalne sezone so namreč začeli obnavljati kopališče in do začetka letošnje bodo med drugim obnovili bazenske ploščadi in sanitarije. Odprtje kopališča se po trenutnih napovedih obeta konec šolskega leta.

Po besedah podžupana Sama Petra Medveda bo letošnja podoba kopališča drugačna, kot so ljudje vajeni do sedaj. Ploščadi ob bazenih so po novem lesene. “Veliko je bilo postorjenega in pričakujemo tudi lep obisk,” je dejal.

Pogodbo za izvedbo del na Mariborskem otroku so na občini podpisali 4. avgusta 2022. “Zaradi ugodnega vremena ter podaljšanja kopalne sezone smo dela začeli šele konec septembra. Sprva zastavljena časovnica se je nekoliko zavlekla med drugim tudi zaradi usklajevanj Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave,” so za STA pojasnili na občini.

Pogodba z izvajalcem določa, da morajo biti vsa dela dokončana do začetka letošnje kopalne sezone oziroma zaključka šolskega leta, torej najkasneje do 23. junija.

Investicija je ocenjena na nekaj več kot 770.000 evrov. “Bistvenih podražitev ne pričakujemo, saj nekaterih sprva predvidenih del ne bo treba izvesti. So pa možne, saj je zaradi izvajanja del in kontrole Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave prišlo do spremembe projektantske rešitve. Zaradi zamakanja je nujno potrebna sanacija v nadstropju objekta,” pravijo na občini.

Dodajajo še, da obnova ne zajema tekočih investicijsko-vzdrževalnih del pri obnovi bazenov in bazenskih instalacij. To opravlja uporabnik kopališča, to je občinska družba Šport Maribor iz Javnega holdinga Maribor.

Temeljita obnova bazenov in bazenske tehnike je predvidena v naslednjih fazah, ki naj bi se izvajale v prihodnjih letih. Enako velja za celotno obnovo kopališkega objekta z izgradnjo komunalne kanalizacije in parkirišča pred mostom na Mariborski otok.

Je pa Mestna občina Maribor lani pristopila k obnovi omenjenega mostu, kjer mora izvajalec še odpraviti napake na pohodni površini in ograji. Zaradi zakasnitve del na mostu so lani začetek kopalne sezone prestavili na julij.

Prihodnje leto naj bi med drugim vzpostavili nov dostop na kopališče, ki bo omogočil sprehode na otoku tudi v času kopalne sezone. Zaenkrat je to med kopalno sezono mogoče le ob nakupu vstopnice za kopališče.

Letno kopališče je prvič odprlo vrata junija 1930. Takrat je slovelo kot najlepše daleč naokoli, a z leti je njegov blišč ugašal, saj ga je prehitel čas. V zadnjih letih so na kopališču izvajali le najbolj nujna vzdrževalna dela, denarja za nujno celovito obnovo pa ni bilo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen